Najviac zbraní na svete vyvážajú dve veľké mocnosti, ktoré stoja na opačnej strane barikády a robia to už roky

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Švédsky výskumný inštitút (SIPRI), ktorý patrí k najuznávanejším think-tankom na svete, uvádza, že podľa najnovších štatistík z februára 2016 je poradie svetových predajcov zbraní takéto: na prvom mieste zostávajú Spojené štáty, nasleduje Rusko a po ňom Čína, Nemecko a Francúzsko. 

    Najlepší zákazník 

    Z prieskumu vyplýva, že Rusko v rokoch 2011 až 2015 zaberalo štvrtinu celosvetového trhu so zbraňami a navrch mali len Spojené štáty, ktoré vyprodukovali až 33 percent. Ruský zbrojársky priemysel vyváža zbrane do 50 krajín sveta. Hlavným zákazníkom je pritom India, kam v uplynulých rokoch putovalo až 39 percent zbraní vyrobených v Rusku. 
     
    Indické ozbrojené sily prechádzajú masívnou modernizáciou a armáda mení už niekoľko rokov celé technické vybavenie, aby bolo moderné a zodpovedalo súčasným potrebám. India pritom vlani v decembri podpísala nákup ruských raketových systémov S-400 v hodnote 7 miliárd dolárov. 
     
    Najväčším odberateľom zbraní zo Spojených štátov je potom Saudská Arábia, ktorá je najväčším spojencom USA na Blízkom východe. Do tejto moslimskej krajiny putovalo takmer 10 % exportu amerických zbraní. Druhým najväčším zákazníkom Washingtonu sú potom Spojené arabské emiráty, ktoré v rokoch 2011 až 2015 kúpili niečo viac než 9 % z celkového amerického vývozu zbraní.
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU
     
    - Reklama -