Banskobystričania majú mať závod dotovaný vládou. Chýbajú referencie i previerka. A do toho ešte bývalý generálny sekretár Interpolu…

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Ako informuje denník Sme, firma dostane podľa Fica investičnú pomoc vo firme hotovostných dotácií na nákup majetku a časť ako daňové prázdniny. Pomer závisí od dohody firmy s vládou. Podľa premiéra bude pomoc predstavovať asi 14 500 eur na jedno pracovné miesto.

    Rozhovory na úrade vlády

    Podľa ministerstva hospodárstva má byť investícia okrem štátnej pomoci krytá aj vlastnými peniazmi podnikateľa či úverom. Dotácie budú firme ale poskytnuté až potom, keď preinvestuje vlastné prostriedky a zamestná sľúbený počet ľudí. „Investičná pomoc je poskytnutá až po splnení podmienok uvedených v investičnom projekte, teda ex post, vždy maximálne do výšky 19 percent z preinvestovaných nákladov,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Miriam Žiaková. Ak by sa investícia nerealizovala tak, ako je deklarované v projekte, použije sa zákonný postup. Rezort tak môže napríklad pozastaviť ďalšie čerpanie pomoci a peniaze dokonca aj vymáhať späť.

    Čo sa týka samotnej firmy, denník Sme upozornil na niekoľko závažných detailov. Napríklad, že RKN nemá na internete žiadne referencie. Informácie o sebe má len na vlastnom webe a sociálnej sieti Linkedin. Hoci spoločnosť vraj vyrába známe platobné karty s logom MasterCard či Visa, ani jedna z týchto kartových spoločností nemá žiaden produkt RKN uvedený medzi autorizovanými technológiami. Na internete sa nedá nájsť ani žiadny patent RKN. Spoločnosti taktiež chýba previerka priemyselnej bezpečnosti od Národného bezpečnostného úradu. To je ale pri výrobe čistopisov osobných dokladov nutné.

    Majiteľom je podľa webu RKN Ronald Kenneth Noble, ktorý viedol Interpol, medzinárodnú organizáciu kriminálnej polície, a to od roku 2000 do roku 2014. Dohadovanie investície s bývalým generálnym sekretárom Interpolu priznal premiér Fico. „V roku 2015 ma dvakrát osobne navštívil, rozhovory sme mali na úrade vlády,“ vyhlásil. Noble však pri podpise investičného memoranda v Banskej Bystrici nebol, zúčastnila sa na ňom konateľka, Švédka Marjam Lindsbro. Podpísané memorandum ale úrad vlády ani ministerstvo nezverejnili.

    Samotný Noble je inak dosť kontroverznou osobou. Keď totiž viedol Interpol, ten začal prijímať príspevky od súkromných firiem. Napríklad len s Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) dohodol 20-miliónovú investíciu na boj s korupciou. Nové vedenie sa však po začatí vyšetrovania korupcie vo FIFA rozhodlo odstúpiť od spolupráce a nevyčerpanú časť peňazí vrátiť. Noble sa okrem toho podľa indickej televízie NDTV mal fotografovať vo VIP lóži s indickým podnikateľom a oligarchom Lalitom Modim, ktorý bol vyšetrovaný pre rôzne finančné operácie, hoci mu polícia nakoniec nič nedokázala.

    - Reklama -