VIDEO „My sme národ,“ kričali Nemci do tvárí imigrantov. Policajti sa s nikým nebabrali. Vysúkali si rukávy a spacifikovali aj prisťahovalcov

    0
    V saskom meste Kamenica bolo horúco. (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Policajti, nepokoje, chaos, davy, útočné heslá či provokujúci, ale aj plačúci imigranti. Aj takto to vyzeralo počas jedného z príchodov autobusov, ktoré smerovali do azylového centra.

    My sme národ!

    V nemeckom Clausnitzi bolo naozaj horúco. Autobus naložený imigrantmi to teda vôbec nemal ľahké. Okrem rozvášnenej masy demonštrantov, ktorí útočili hlavne verbálne, to schytala od policajných jednotiek aj nová hŕstka cudzincov, a tentokrát to zrejme aj bolelo. Chaos, ktorý potýčka spustila, je autenticky zobrazený vo videonahrávke, vďaka ktorej bol celý incident zdokumentovaný.

    Policajti počas protestu v saskej Kamenici museli voči imigrantom použiť aj násilie. Zdroj Youtube/Liam B.

    Dunivý viachlas sa niesol k stenám autobusov, v ktorých sa krčili vystrašení imigranti. „Wir sind das Volk!“ alebo v preklade „My sme národ!“ Toto prachom zapadnuté už archaické heslo demonštranti prebudili k životu v Clausnitzi. Pokrik bol v obľube hlavne u východných Nemcov a bol namierený k vtedajšej komunistickej vláde. Autobusu s imigrantmi bránili v prechode desiatky demonštrantov vlastnými telami.

    K situácii sa vyjadrilo aj množstvo nemeckých či rakúskych médií, ktoré vidia incident v rôznych farbách. Rakúske periodikum Der Standard sa k zásahu policajtov vyjadrilo v negatívnom svetle, podľa nich to bolo nenávistné gesto namierené voči utečencom.

    Chaos, policajti a jeden autobus

    Nemecká polícia musí čeliť vlne kritiky po tom, čo v kontroverznom videu bolo zachytené, ako jeden z policajných príslušníkov ťahá násilím imigranta smerom do azylového centra. Niektorí údajne provokovali demonštrujúci dav. Saský minister vnútra Markus Ulbig vraj zásah vyhodnotí, porozpráva sa so zúčastnenými stranami a potom učiní patričné závery.

    Protestujúci dav kričal heslo: „My sme národ!“ Zdroj: Youtube/Division Viking

    Na sociálnych sieťach niektorí užívatelia vinia políciu z ignorácie a z toho, že protest namierený voči žiadateľom o azyl nerozpustili. Minimálne trinásť účastníkov demonštrácie bolo policajnými zložkami zatknutých z dôvodu prerušenia pokojného priebehu akcie. „My ako polícia musíme zachovať k niektorým situáciám neutralitu. Problematika viny je v tomto ohľade naozaj ťažká. Sme len ľudia v modrých uniformách, tak ako všetci ostatní,“ vyjadrila sa k incidentu polícia.

    Na prvý pohľad by sa dalo povedať, že najšokujúcejšou časťou videa je práve moment, keď polícia násilím odvlečie do azylového centra niekoľko mladých cudzincov. Za všimnutie stojí aj keď v závere prvého videa vidíme jedného z utečencov v autobuse, ako sa chúli k spolusediacemu a plače. O incidente informoval nemecký portál Die presse.

    - Reklama -