Prímerie v Sýrii je zrejme na dosah. Asad je za, avšak iba pod podmienkou…

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad (Autor: SITA)

    “Povedali sme, že sme pripravení zastaviť vojenské operácie, ale táto záležitosť súvisí s dôležitejšími faktormi… Napríklad treba zabrániť teroristom, aby to využili na posilnenie svojich pozícií,” uviedol Asad. Zároveň by počas prímeria nesmeli “iné krajiny, najmä Turecko” posielať do krajiny ďalších bojovníkov, zbrane a logistickú podporu. 

    Sýrska opozícia už predtým vyhlásila, že súhlasí s “možnosťou” dočasného prímeria. Avšak iba ak Damask a jeho spojenci vrátene Ruska takisto zastavia vojenské operácie, uvoľnia blokádu povstalcov a umožnia dodávky humanitárneho materiálu v rámci celej krajiny. 

    Niekoľko pokusov na nastolenie prímeria v ostatných mesiacoch stroskotalo. Najnovšie kolo rozhovorov v Ženeve sa koná pod záštitou Ruska a Spojených štátov. Svetové mocnosti sa 12. februára v Mníchove dohodli na zastavení ozbrojených akcií, čo by umožnilo dodávky humanitárnej pomoci do Sýrie. Prímerie malo vstúpiť do platnosti po týždni, avšak sýrska ofenzíva podporovaná ruskými vzdušnými silami naďalej pokračuje.

    - Reklama -