Velil Maďarským gardám, dnes je židom. Stačil jeden rozhovor

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Ako uvádza portál novín Daily Telegraph, celé sa to začalo jedného popoludnia v roku 2012, keď Csanád Szegedi, podpredseda Jobbiku, navštívil svoju 92-ročnú starú mamu. Tá si začala spomínať na udalosti spred viac ako 60 rokov. Držiac vnuka za rameno, Csanádovi oznámila, že jeho stará mama je Židovka, ktorá prežila hrôzy koncentračného tábora a po vojne si nechala aj s manželom pomaďarčiť priezvisko, aby bol ich pôvod skrytý.

    Podľa židovskej tradície je Židom každý, kto má židovskú matku, a keďže išlo o Szegediho starú mamu z matkinej strany, táto skutočnosť robí z bývalého zarytého antisemitu tiež Žida.

    Život naruby

    „Nemohol som tomu uveriť, proste som nemohol. Myslel som si, že je to tá najhoršia vec, aká sa mi mohla prihodiť,“ opisuje Szegedi svoje bezprostredné dojmy po rozhovore so starou mamou. „Nič tomu nenaznačovalo, nič ma na to nemohlo pripraviť. Keď sa na to pozerám späť, tak ma desí, čím si museli prechádzať moja mama a stará mama, keď som hlásal svoje antisemitské názory.“

    Szegedi následne začal študovať históriu a tradíciu židovstva a sám sa stal veriacim židom. Svoju skúsenosť začal prezentovať na besedách so žiakmi a študentmi po celom Maďarsku. Szegedi tak dnes pohŕda názormi, ktoré svojho času sám zastával, a prezentuje toleranciu a porozumenie s menšinami. V jeho presvedčení ho podporuje aj manželka, s ktorou mal kedysi protestantskú svadbu a tiež konvertovala na judaizmus. Obaja jeho synovia sú obrezaní.

    - Reklama -