Slovenské zdravotníctvo je odrazom zle nastaveného systému a mzdy lekárov by mali podľa analytika nastavovať nemocnice

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Dlhy nemocníc, ktoré už štát niekoľkokrát oddlžil, sa znova vyšplhali na približne pol miliardy eur a tento opakujúci trend sa podľa portálu Pluska.sk nedarí zastaviť. „Sčasti je dôvodom zadlžovania ochota politikov v pravidelných intervaloch pristúpiť k oddlžovaniu,“ uviedol analytik inštitútu INESS Juraj Karpiš. 
     
    V rozhovore pre portál Karpiš uvádza, že problém s opakovaným oddlžovaním by podľa neho vyriešila privatizácia. „Správcovia štátnych nemocníc sú dosadzovaní politikmi s krátkodobým horizontom a vlastnými záujmami, medzi ktoré len zriedkakedy patrí efektívne poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ tvrdí analytik. 

    Zle nastavený systém 

    To, v akom stave sa nachádzajú nemocnice, ich zariadenie a technologické vybavenie, je podľa Karpiša obrazom toho, ako sú v skutočnosti nastavené pravidlá v slovenskom zdravotníctve. „Kvalita vybavenia nemocníc, ich zadlžovanie a absencia investícií ilustruje zlé nastavenie celého systému,“ dodáva. 
     
    Mzdy lekárov a zdravotníckeho personálu nemocníc, ktoré sú v súčasnosti dané zákonom, by podľa Karpiša mali byť plne v právomoci nemocníc. „Do odmeňovania totiž vstupuje množstvo faktorov, ako je odbornosť, skúsenosti atď., ktoré z centra nemožno vidieť. Ak platy určujú celonárodné tabuľky, mnohí sú za svoju prácu platení zle a iní zas príliš dobre,“ dodáva analytik. 
     
    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -