Ruský návrh rezolúcie BR OSN o suverenite Sýrie nezískal podporu

    0

    Dokument z dielne Ruska však podľa agentúry DPA nezískal na piatkovom rokovaní za zatvorenými dverami, ktoré BR OSN zvolala na žiadosť Moskvy, dostatočnú podporu členov rady. Členovia s právom veta, Spojené štáty, Francúzsko a Británia, sa už skôr na adresu tohto textu vyjadrili, že ide o návrh, ktorý nemá budúcnosť, píše agentúra Reuters.

    Rusko požiadalo o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN a predložilo návrh tejto rezolúcie v čase, keď Turecko zintenzívnilo ostreľovanie pozícií kurských militantov v severnej Sýrii a údajne zvažuje vyslanie pozemných jednotiek do krajiny, upozorňuje DPA. Návrh rezolúcie, v ktorom sa však Turecko ani iné krajiny konkrétne nespomínajú žiada úplné rešpektovanie suverenity Sýrie, okamžité zastavenie cezhraničného ostreľovania a nájazdov“, ako aj odmietnutie zahraničnej pozemnej operácie.

    Veľvyslankyňa USA pri OSN Samantha Powerová uviedla, že návrh rezolúcie je odvádzaním pozornosti po zlyhaní prímeria v Sýrii, na ktorom sa dohodli svetové mocnosti a ktoré sa nenapĺňa predovšetkým pre pokračujúce letecké operácie, v rámci ktorých Moskva podporuje jednotky sýrskej vlády.

    Radšej ako sa snažiť svet rozptyľovať s rezolúciou, ktorú práve predložili, bolo by skvelé, keby Rusko implementovalo rezolúciu, ktorá už bola odhlasovaná,“ uviedla Powerová, odvolávajúc sa na decembrovú rezolúciou OSN, ktorá predkladá plán na ukončenie konfliktu v Sýrii.

    Krátka odpoveď, nie,“ odpovedal francúzsky veľvyslanec pri OSN Francois Delattre na otázku, či Paríž podporil citovaný návrh.

    - Reklama -