Utečenci spustili historické zmeny v eurotuneli. Briti s Francúzmi za ne zaplatia milióny eur

    0
    Migranti vnikajúci do areálu eurotunela v severofrancúzskom meste Calais (Autor: SITA)
    Eurotunel spájajúci európsku pevninu s Veľkou Britániou funguje už 22 rokov, ale za celý čas jeho existencie sa ešte nestalo, že by bolo potrebné ho akokoľvek stavebne upravovať. Teraz na to vedenie tejto dopravnej tepny pristúpilo pre obavy o bezpečnosť cestujúcich aj utečencov, ktorí sa snažia za každú cenu dostať do Británie.  

    Historická zmena

    Prvýkrát od svojho otvorenia v máji 1994 budú eurotunel predlžovať. Bezpečnostný plot už na zadržiavanie utečencov nestačí. Na francúzskej strane tunela preto postavia na povrchu jeho predĺženie, ktoré bude merať 600 metrov, aby už utečenci nemohli riskovať pri snahách dostať sa nelegálne na vlaky smerujúce do Británie. 
     
    Predĺženie eurotunela, o ktoré žiadalo vedenie tejto dopravnej tepny, však nebude vôbec lacná záležitosť. Podľa odhadov bude projekt stáť vyše šesť miliónov eur a zaplatia ho spoločne Briti a Francúzi. Peniaze na výstavbu pôjdu z rozpočtov oboch krajín. „Existuje riziko, že toto leto budeme svedkami, ako utečenci zaplavia Európu,“ uviedol riaditeľ eurotunela Jacques Gounon pre britský Daily Mail. 

    Ide o bezpečnosť

    Podľa vedenia eurotunela ide v tomto prípade najmä o to, aby sa neopakovali snahy utečencov o nelegálne prekročenie francúzsko-britských hraníc prostredníctvom tohto dopravného spojenia. Zodpovední v tomto prípade dúfajú, že investícia do výstavby betónového predĺženia eurotunela bude účinnejšia než štvormetrový plot, ktorý utečenci pravidelne preskakujú alebo obchádzajú. 
     
    Šesť miliónov eur nebude však celá suma, ktorú budú musieť Francúzi a Briti zaplatiť v súvislosti s utečencami a eurotunelom. Pre vlaňajšie nepokoje v Calais a snahy utečencov dostať sa nelegálne cez hranice prišla spoločnosť, ktorá eurotunel prevádzkuje, o nemalé peniaze. Straty sa vyšplhali na vyše 28 miliónov eur. Túto sumu budú musieť Londýn s Parížom spoločne zaplatiť. 
     
    - Reklama -