Neuveriteľné divadlo na Ukrajine. Vláda prežila hlasovanie o dôvere, ale vraj veľmi zvláštnym spôsobom

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Na Ukrajine prebehlo v utorok hlasovanie o nedôvere vláde. Poslanci však nedali dokopy potrebných 226 hlasov, a tak vláda na čele s premiérom Arsenijom Jaceňukom zostáva na svojom mieste. Tucker sa Shevelovej spýtal na jednoduchú vec. „Čo presne sa v utorok na Ukrajine udialo?“

    Politologička v krátkosti zhrnula priebeh hlasovania a dodala, že chýbalo 32 hlasov na to, aby návrh prešiel. Mnohí však verili tomu, že vláda rezignuje aj tak, obzvlášť, keď ju na to prezident Porošenko verejne vyzval. Zároveň sa však v parlamente rozšírilo, že sa prezidentovho strana, Blok Petra Porošenka, hlasovania zdržala.

    „Porošenko obetoval generálneho prokurátora Viktora Šokina, ktorý po tom, ako ho prezident vyzval na rezignáciu, odstúpil. Keď je ponechanie Jaceňuka vo vláde a obetovanie Šokina snahou ukázať západným podporovateľom Ukrajiny, že to krajina s reformami myslí vážne, mohlo by to vyjsť.“

    Ukrajina toho má však ešte veľa pred sebou, musí začať úspešne bojovať s korupciou a vo vzduchu navyše visí pôžička od Medzinárodného menového fondu v hodnote 17,5 miliardy dolárov. A to všetko navzdory klesajúcej podpore verejnosti, ktorá už dávno stratila ilúzie o možnosti nejakých zmien. Najnovšie prieskumy totiž ukazujú, že len 12,3 % verejnosti verí, že prezident s premiérom chcú naozaj vykoreniť korupciu. Vláde samotnej verí len 8,7 % respondentov.

    Vzhľadom na to, že vláda zvládla hlasovanie o nedôvere, nemôže v súčasnom funkčnom období podstúpiť ďalšie. To znamená, že k jej zmene môže dôjsť až vo voľbách na konci júla. Podľa Shevelovej však vláda v súčasnej podobe prestane existovať a rozhodne dôjde prinajmenšom k obmenám v niektorých rezortoch.

    „Nateraz sa väčšina ukrajinskej politickej triedy chce vyhnúť predčasným voľbám,“ uviedla s tým, že Porošenko sa vyjadril, že chaos v ukrajinskej politike je „snom nášho severovýchodného suseda“ a že tomu chce za každú cenu predísť.

    „Predčasné voľby nie sú ani v záujme členov súčasnej vládnej koalície, ktorí by si v nich oproti voľbám v novembri 2014 skôr pohoršili, pretože nedosiahli zlepšenie ekonomiky ani ďalšie ciele.“ Zrejme o to nemá záujem ani súčasná opozícia, ktorá si podľa Shevelovej radšej vystačí s presadzovaním svojich cieľov skrze súčasnú vládu. Tej však zreteľne chýba podpora, ktorá však môže prísť iba zo strany „cielene vytvorenej koalície obchodných záujmov a oligarchov vrátane tých, ktorí podporovali Janukovyča, takže to povedie k hlbšej spoločenskej dezilúzii a pocitu, že posteuromajdanskí lídri zradili obete ,Revolúcie dôstojnosti‘ z roku 2014, keď ľudia povstali proti skorumpovanej a kleptokratickej vláde bývalého prezidenta“.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: spa

    - Reklama -