Mladá Švédka mala plné zuby obťažovania imigrantmi. Povedala si dosť a rozhodla sa konať. Dnes jej príklad nasledujú tisícky ľudí

    0

    Sexuálneho obťažovania pri bazénoch a na verejných priestranstvách mala už plné zuby jedna Švédka, ktorá sa rozhodla konať tak trochu na vlastnú päsť. Siri Bernhardssonová nechcela po sexuálne motivovaných útokoch na Švédky len tak ďalej sedieť a prizerať sa, ako sú ženy vystavené svojvôli migrantov. Pre utečencov sú totiž sporo odeté ženské telá pri bazénoch javom, na ktorý nie sú v krajinách, odkiaľ prichádzajú, zvyknutí.

    Ženy sa chránia samy

    Siri Bernhardssonová z mesta Kalmar, z ktorého polícia hlásila začiatkom roka viacero útokov migrantov proti ženám, sa chopila iniciatívy, aby sa takéto prípady neopakovali. Na sociálnej sieti Facebook Bernhardssonová preto založila skupinu so švédskym názvom Tafsvakten, čo v preklade znamená niečo ako „obchytkávacia stráž“.

    Prvá hliadka švédskej „obchytkávacej stráže“, zložená celkom pochopiteľne čisto z miestnych žien, patrolovala pri bazénoch v meste Kalmar prvýkrát minulú sobotu. Podľa jej zakladateľky je „cieľom tejto iniciatívy zabrániť prípadnému sexuálnemu harassmentu“ zo strany migrantov, ktorí by mohli na verejných plavárňach a kúpaliskách obťažovať nielen ženy, ale aj deti. „Vďaka, že chránite deti Švédska,“ napísal na facebookový profil skupiny Tafsvakten jeden z jej priaznivcov.

    (Text pokračuje pod obrázkom)

    Zveřejnil(a) Tafsvakten dne 4. únor 2016

    Sila sociálnej siete

    Švédska „obchytkávacia stráž“ je novinkou, ktorá vznikla len začiatkom februára z iniciatívy jedinej ženy nespokojnej so správaním sa utečencov, ktorí do tejto škandinávskej krajiny prichádzajú, aj keď ich už úrady nemajú pomaly kam ubytovať. K Siri Bernhardssonovej sa však za dva týždne pridalo viac ako 2 100 ľudí, ktorým sa jej stránka „páči“.

    Manažment oddychového centra v Kalmare, kde malo dôjsť k obťažovaniu pri bazéne, tvrdí, že za uplynulých niekoľko mesiacov má informácie „iba“ o jednom prípade sexuálne motivovaného útoku. Siri Bernhardssonová však aj v rozhovore pre švédske médiá uviedla, že „ženy sa príliš obávajú návštev“ na to, aby sa odvážili ísť na tamojšiu plaváreň, kde by sa mohli stať terčom obťažovania.

    Má toho dosť!

    „Čím viac o tom čítam, tým viac som rozhnevaná. Nemôže byť správne, aby sa ženy a rodiny báli chodiť práve na plavárne. Nie sú to predsa temné uličky alebo desivé nočné kluby,“ uviedla Siri pre švédsky denník Kvällsposten. Len 24-ročná žena teraz koordinuje dobrovoľníkov a zbiera príspevky na pokrytie prepravy, jedla a vstupov na plaváreň. 

    Podľa Siri Bernhardssonovej jej iniciatíva nemá za cieľ nijako zarobiť alebo prilákať ľudí, ktorí nesúhlasia s príchodom migrantov do Švédska. Podľa nej ide len o to, aby sa ženy a rodiny nemuseli báť o zdravie a životy svojich blízkych. „Správy prekypujú článkami a príspevkami o sexuálnom obťažovaní a znásilňovaní v švédskych plavárňach. Mám toho dosť a chcem s tým pomôcť,“ vyhlásila mladá aktivistka.

    Zveřejnil(a) Siri Bernhardsson dne 6. leden 2016

    - Reklama -