Toto tu nebolo takmer 90 rokov. A týka sa to amerického prezidenta

    0
    Balkón dekorovaný vlajkami USA a Kuby v Starej Havane. (Autor: SITA)

    Podľa vlastných slov chce svojou návštevou Kuby podporiť súčasné snahy svojej administratívy o obnovenie vzťahov medzi oboma krajinami. Mala by tiež prispieť k zlepšeniu života obyvateľov Kuby. 

    Prezident USA absolvuje krátku návštevu Kuby v dňoch 21. a 22. marca. V rámci rovnakej cesty tiež zavíta do Argentíny. Zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť Bieleho domu Ben Rhodes v tejto súvislosti zdôraznil, že napriek určitému pokroku pretrvávajú vo vzťahoch medzi Washingtonom a kubánskou komunistickou vládou stále “vážne názorové rozdiely”. Obama sa počas rokovaní s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom chystá otvoriť aj citlivé otázky dodržiavania ľudských práv a politických slobôd. 

    O Obamovej pripravovanej ceste na Kubu informovali už v noci nadnes nemenovaní predstavitelia jeho administratívy. Obama a Raúl Castro sa koncom roka 2014 dohodli na normalizácii vzťahov medzi USA a Kubou, čo viedlo k oživeniu politických a hospodárskych stykov medzi oboma krajinami. 

    Washington a Havana po viac ako 50 rokoch obojstranného napätia obnovili vlani v júli diplomatické styky. V uplynulých mesiacoch Spojené štáty uvoľnili niektoré obmedzenia voči Kube – americké podniky napríklad smú na ostrove zakladať pobočky. Obe krajiny už uzavreli aj dohodu o obnovení poštových služieb a pravidelného leteckého spojenia.

    - Reklama -