Moskva sa do bojov v Sýrii vložila naplno. Rusi nasadili dokonca aj svoje najmodernejšie prieskumné lietadlo

    0
    Ilustračné foto: Moskva, Rusko (Autor: SITA)

    Stroj pristál na sýrskej základni Lázikíja pred niekoľkými dňami, tvrdia americkí činitelia. Tento krok prichádza v čase, keď Moskva zosilňuje svoje letecké útoky na severozápade Sýrie, kde podľa odhadov Washingtonu zhadzuje 100 bômb denne, pričom ju Západ obviňuje i z náletov na civilistov.

    O pláne nasadiť toto lietadlo v Sýrii ako prvá referovala zmienená webová stránka, ktorá mapuje aktivity vojnových lietadiel v celosvetovej škále. Lietadlo je podľa predmetnej webstránky schopné svojimi špičkovými radarmi a senzormi vystopovať ukryté alebo kamuflážou maskované ciele. 

    Americkí predstavitelia odmietli špecifikovať technologické detaily lietadla, zdôraznili však, že jeho vybavenie je vysoko sofistikované. TU-214R dokáže monitorovať elektronické signály a komunikáciu nepriateľských síl, a to aj vrátane pohybu amerických lietadiel operujúcich v Sýrii. 

    The Aviationist popísal tento stroj ako “pokročilé špionážne lietadlo” s “radarovým systémom a elektrooptickými senzormi použiteľnými za každého počasia na vyhotovenie záberov rozľahlých častí zemského povrchu”. Podľa webstránky bolo toto lietadlo predtým spozorované aj na Kryme. 

    - Reklama -