Ukrajina: Strana Vlasť odchádza z vládnej koalície. Vláda sa zatiaľ nerozpadla

    0
    Líderka strany Vlasť, ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková (Autor: SITA)

    Agentúra AP pripomenula, že oznámenie o vystúpení strany Vlasť z vládnej koalície prišlo deň po tom, ako vláda premiéra Arsenija Jaceňuka ustála v parlamente hlasovanie o vyslovení nedôvery a napriek veľkej kritike a nespokojnosti poslancov i radových občanov jej ministri zostávajú vo funkciách. Vystúpenie Vlasti z koalície označila Tymošenková v tejto situácii za jediný správny krok. Strana a jej poslanecký klub považujú podľa Tymošenkovej za neprípustné zostávať v tíme, ktorý nemá ani najmenšiu šancu uskutočniť reformy a naštartovať celý náš život.

    Tymošenková vyzvala poslancov ostatných koaličných strán, aby tiež opustili rady tejto formálnej koalície.

    Vo vládnej koalícii bolo pôvodne päť politických strán: Blok Petra Porošenka, Svojpomoc, Vlasť, Radikálna strana a Ľudový front. Radikáli z nej vystúpili už dávnejšie, ako pripomenuli ukrajinské agentúry, aj po odchode 19 poslancov Vlasti majú zostávajúce tri strany koalície v parlamente väčšinu. Vládne strany zastupuje teraz v 450-člennom zákonodarnom zbore 243 poslancov.

    Nejasný je zatiaľ postoj strany Svojpomoc, ktorá však dnes oznámila, že jej poslanci – má ich v parlamente 26 – sa dnes na protest proti utorkovému hlasovaniu o osude Jaceňukovej vlády nezúčastnia na rokovaní zákonodarného zboru. Celý rad poslancov, nielen strany Svojpomoc, okrem toho žiada zopakovať hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde.

    Utorkovému hlasovaniu v parlamente predchádzala veľmi búrlivá rozprava, v ktorej boli poslanci veľmi kritickí. Ministrov obviňovali z rodinkárstva, korupcie a nedostatočného pokroku pri presadzovaní potrebných reforiem. Napriek tomu však pri hlasovaní návrh na vyslovenie nedôvery Jaceňukovmu kabinetu podporilo len 194 poslancov. Aby bol návrh schválený, muselo by ho podporiť 226 poslancov.

    - Reklama -