Toto Merkelová rozhodne nečakala. Podpora V4 prišla z jej radov: Majú právo zvážiť vlastné riešenie

    0
    Horst Seehofer (vľavo), kancelárka Angela Merkelová a predstaviteľka nemeckej Kresťanskosociálnej únie Gerda Hasselfeldtová (vpravo) (Autor: SITA)

    Podľa nej je právom štyroch štátov tohto voľného zoskupenia zvážiť vlastné riešenie daného problému. Treba sa pokúsiť zladiť záujmy jednotlivých členských krajín EÚ v utečeneckej kríze a dosiahnuť kompromis, citovala ju agentúra DPA. 

    O náhradnom celoeurópskom pláne v prípade zlyhania ochrany grécko-tureckých hraníc v súvislosti s novým náporom migrantov sa hovorilo v pondelok v Prahe na mimoriadnom summite premiérov krajín V4. Na rokovaniach sa zúčastnili aj macedónsky prezident Gjorge Ivanov a bulharský premiér Bojko Borisov. 

    “Spoliehame sa, že bude fungovať ochrana schengenskej hranice na úrovni Grécka a Turecka a bude fungovať akčný plán medzi EÚ a Tureckom. Bol by som rád, keby nás naši grécki priatelia milo prekvapili. Ale som pesimistický, možno nás znovu prekvapia nejakými ekonomickými problémami,” uviedol po rokovaní slovenský premiér Robert Fico. 

    Podľa jeho slov by pri zlyhaní mal nastúpiť plán B, ktorý sa týka ochrany hraníc Bulharska a Macedónska. Slovensko v prípade jeho realizácie ponúka 300 svojich policajtov pre obe spomínané krajiny. “Ale chceme, aby toto riešenie bolo európske,” vyhlásil Fico s tým, že V4 sa zhoduje na nepriedušnom uzatvorení schengenskej hranice a vytvorení jedného vstupu, kde by boli migranti jasne identifikovaní a boli im odobraté odtlačky prstov.

    - Reklama -