Kaliňák to poriadne schytal: Reforma ESO je efektívna jedine tak v presúvaní krabíc. Čo sa mu za štyri roky nakopilo?

    0
    Martin Dubéci, kandidát za Most-Híd (Autor: archív M. D.)

    „Zdá sa, že ESO je efektívne akurát v presúvaní krabíc, no reálny obsah a štýl práce štátu sa nemení. Je to zo strany jednofarebnej vlády absolútne premárnená príležitosť,“ kritizuje vo svojom blogu Dubéci.

    Počty akosi nesedia

    „Ide o dosiaľ najväčšiu plánovanú reformu štátnej správy od roku 1989 a jej ambíciou je zefektívniť fungovanie, zabezpečiť kvalitu, transparentnosť a dostupnosť verejnej správy pre občana,“ opisuje ESO na svojom webe ministerstvo vnútra. Dubéci upozorňuje na to, že reforma ESO má zredukovať byrokratický aparát. Treba sa však pozrieť na skutočné výsledky. „Ušetrilo sa, ale iba v samospráve, s predpokladaným poklesom o 3 169 miest. V rámci ústrednej správy došlo k nárastu o 3 751 miest a v poistných fondoch o 20 miest. Pri tohtoročnom rozpočte to vyzerá na prvý pohľad ešte o dosť horšie – v rámci celého verejného sektoru dochádza k nárastu o 3 298 miest, pričom sa všetko týka ústrednej správy,“ vyrátava Dubéci.

    Pripomína aj to, že pri celkovom počte rádovo tisícok úradníkov bolo vďaka opatreniam ESO prepustených len do tisíc osôb a napriek úsporným opatreniam počet zamestnancov platených zo štátneho rozpočtu neustále narastá, keď ich je v súčasnosti viac ako 228-tisíc. Dubéci pripomína aj klientské centrá, ktoré začali na Slovensku pribúdať. Len sľubované počty akosi nesedia. Prednedávnom bolo totiž v Bratislave otvorené len 44. klientské centrum. Pritom ešte v lete minulého roka Kaliňák tvrdil, že do konca januára 2016 ich bude 50. Samotný premiér Robert Fico hovoril aj o celkovom počte 79 v priebehu roka 2016. Druhý mesiac nového roka sa blíži ku koncu, no centier stále nie je ani 50.  

    „Posledné 4 roky potvrdili, že sme sa v riešení našich problémov s právnym štátom a fungujúcimi inštitúciami nikam neposunuli,“ kritizuje ďalej Dubéci. Ekonomická reforma je podľa neho vydaná napospas zákonom džungle. „Ako sa vyjadril sám Robert Fico, pri reforme ESO sa naskytla šanca využiť jedinečnú príležitosť nekoaličnej vlády, pretože len taká je schopná urobiť taký zásadný rez vo fungovaní úradov štátnej správy'. Veľmi ten zásadný rez popravde nevidno,“ konštatuje. Veľkú zodpovednosť pritom za to nesie podľa neho hlavne minister Kaliňák. V rámci svojho blogu mu vyčítal aj iné veci, no najviac pozornosti na seba strhla práve reforma ESO. „Hlavnú výkladnú skriňu práce ministra však malo predstavovať niečo iné – reforma ESO,“ uviedol s tým, že jeho ministrovanie sa vyznačuje skôr silnými rečami ako výkonmi.

     

    - Reklama -