Utečenci majú svoje noviny. Sú v arabčine a zadarmo

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Samozrejme, mimoriadny vplyv na vytvorenie takéhoto periodika má utečenecká vlna, keďže sa Nemecko stalo krajinou, ktorá je pre žiadateľov o azyl atraktívna. Noviny majú pozitívny odkaz a autori chcú šíriť osvetu. Otcom projektu je Ramí Ášik, 26-ročný sýrsky utečenec.

    Osveta a praktické rady

    Noviny nesú názov Abváb, čo znamená brána. „Chceme mať svoju vlastnú predstavu o aktuálnych udalostiach,“ vysvetlil kreatívny utečenec, šéf celoštátnych novín. Ášik upozorňuje aj na to, že najmä na sociálnej sieti Facebook sa šíri veľa nepravdivých informácií. Takto chce spolu so svojimi kolegami bojovať proti stereotypom na sociálnej sieti i šíriť osvetu. Noviny obsahujú aj správy z arabského sveta. Informovala o tom nemecká verzia servera The Local.

    Ášik sa spolu s kolegami zároveň považujú za akýsi vzdelávací element. Svojim čitateľom tak vysvetľujú, čo je to Nemecko, karneval, a prečo prvý článok nemeckej ústavy hovorí o ľudských právach, a nie o prezidentovom náboženskom vyznaní. Samozrejme, nechýbajú ani praktické rady, napríklad, kde sa registrovať v Nemecku.

    Novinár utiekol zo Sýrie a ako tvrdí, uväznený tam bol pre svoje pokojné demonštrovanie voči režimu prezidenta Bašára Asada. Do Nemecka mohol prísť ešte v roku 2014, keď získal štipendium nadácie Heinricha Bölla. Kým prišiel, stihol napísať už niekoľko kníh. Pre jeho noviny, ako aj pre neho samotného zohrávajú veľkú úlohu aj vojna a deštrukcia jeho krajiny.

    Noviny sa distribuujú všade tam, kde utečenci žijú. Vďaka tomu, že sú úplne financované prostredníctvom inzercie, vychádzajú zadarmo, a to raz mesačne. Marketingový manažér Necati Dutar vysvetlil, že tlačiari sa zaujímajú o prienik do rastúcej po arabsky hovoriacej komunity v Nemecku. Prvé číslo vyšlo ešte v roku 2015 a bolo sponzorované firmami z odvetvia telekomunikácií a financií. Mediálny odborník Armin Scholl však varuje aj pred istým rizikom. Hrozí totiž, že arabské médiá, ako je aj spomínané periodikum, by mohli narušiť túžbu ľudí integrovať sa do nemeckej spoločnosti.

    - Reklama -