Volieb cez internet sa na Slovensku asi tak skoro nedočkáme, vláda tvrdí, že sa to neoplatí

    0
    Robert Kaliňák (Autor: SITA)
    Slovensko zatiaľ nevie, ako sa k novinke postaví, ale neodmieta ju. „Zmena spôsobu hlasovania bude závisieť od politickej vôle a konsenzu politických strán, ktoré získajú zastúpenie v parlamente na základe volieb 5. marca,“ uviedlo ministerstvo vnútra pre denník SME. Aby mohli aj Slováci hlasovať cez internet, musel by štát nielen nakúpiť potrebné informačné technológie, ale musel by sa zmeniť aj zákon. 

    Vraj to za to nestojí

    Rezort vnútra nedokáže momentálne povedať, či by bol v prípade zavedenia takýchto zmien schopný zabezpečiť všetko tak, aby aj Slováci mohli o tri roky voliť prostredníctvom internetu. Výhodou by bol tento systém najmä pre tých slovenských voličov, ktorí žijú v zahraničí. Ide teda najmä o Slovákov, ktorí sa dlhodobo zdržiavajú vo Veľkej Británii, Českej republike a ďalších členských krajinách EÚ. 
     
    Experti na informačné technológie tvrdia, že štát by mohol nakúpiť potrebné systémy za milióny eur. V prospech hrá fakt, že ministerstvo vnútra vydáva občianske preukazy s čipom, ale stále ich má len málo Slovákov.
     
    Proti zavedeniu elektronického hlasovania sa však stavia vládny Smer. Minister vnútra Robert Kaliňák viackrát uviedol, že investície do takéhoto systému by boli príliš vysoké vzhľadom na počet slovenských voličov, ktorí by využili hlasovanie zo zahraničia prostredníctvom internetu. Z väčších strán podporujú elektronizáciu volieb len SaS a OĽaNO.
     
    Slovákov v zahraničí sa odhaduje cez 1,2 milióna z toho asi 500-tisíc s volebným právom. Počet sa však odhaduje, lebo presné štatistiky neexistujú.
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -