Islamský štát bojuje proti nepriateľom aj chemickými zbraňami. Na Kurdov vraj použili yperit

    0
    Abu Rumaysah, muž s britským prízvukom, ktorý popravuje zajatcov ISIS (Autor: archív)

    Zdroj, ktorý použitie chemickej zbrane potvrdil, je z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). „Výsledky niektorých vzoriek potvrdili použitie horčicového plynu,“ uviedol.

    Čo môže plyn spôsobiť?

    Dokopy išlo o útok chemickými zbraňami na 35 kurdských bojovníkov, z ktorých niektorí museli potom podstúpiť liečbu. Už vtedy sa hovorilo o použití yperitu. Bolo to v auguste minulého roku. Hovorca organizácie Malik Ellah nechcel poskytnúť bližšie podrobnosti. „Možno očakávať, že kompletné výsledky a závery budú vydané vládou v Iraku spolu s OPCW,“ cituje ho Daily Mail s odvolaním sa na agentúru AFP.

    Yperit bol zakázaný zo strany OSN v roku 1993. Jeho použitie môže mať pre ľudí nepríjemné dôsledky. Na koži sa môžu vytvoriť bolestivé pľuzgiere, môže napadnúť zrak, a dokonca dočasne oslepiť obeť. Látka príliš výrazne vonia po cesnaku alebo horčici.

    „Látka bola objavená v roku 1860, ale vojensky bola prvýkrát použitá v roku 1916 v priebehu prvej svetovej vojny,“ cituje Česká televízia Jiřího Patočku z Katedry rádiológie, toxikológie a ochrany obyvateľstva z Juhočeskej univerzity v Českých Budejoviciach. Pri yperite sa dá hovoriť aj o chemickej munícii. „Po dopade bomby alebo granátu na zem dôjde k odpáleniu nálože, ktorá rozptýli kvapalný yperit v podobe pary a drobných kvapiek do širokého okolia,“ opísal.

    Islamisti sa mohli zmocniť chemických úložísk, ale aj vyrobiť si takúto chemickú zbraň sami. Väčšina však bola v Iraku zničená ešte za éry Saddáma Husajna. Susedná Sýria, resp. vláda prezidenta Bašára Asada, bola v minulosti obvinená z použitia chemických zbraní na civilnom obyvateľstve, ktoré prišlo o život po útoku sarínom. Sýria sa potom chemických zbraní vzdala.


     

    - Reklama -