Na nové radary si budeme musieť počkať. Kto nakoniec vyberie víťaza tendra, nechávam na ľudí, tí rozhodnú v marci vo voľbách, uviedol Glváč

    0
    Martin Glváč (Autor: SITA)

    Vojaci potrebujú 3D rádiolokátory stredného dosahu, ktorým sa koncom tohto roka končí životnosť. O potrebe vyhlásenia medzinárodného tendra na radary rozhodla vláda na rokovaní 3. decembra 2014.

    Oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania bolo zverejnené v slovenskom aj v európskom vestníku ešte začiatkom júna minulého roka. Podľa oznámenia ministerstvo chce dva rádiolokátory s dodaním do konca roka 2016, jeden s dodaním do konca roka 2020 s možnosťou opcie na ďalší jeden kus. Do medzinárodného verejného obstarávania sa pôvodne prihlásilo šesť firiem. Dve firmy nesplnili všetky podmienky podľa zákona o verejnom obstarávaní. 

    Dve zo spoločností, ktoré zostali v tendri, odpovedali na otázky týkajúce sa výroby 3D rádiolokátorov stredného dosahu. „BAE SYSTEMS vždy uvádzalo dodaciu lehotu 24 mesiacov od podpisu zmluvy na radar Commander. Na základe 60-ročných skúseností s výrobou viac ako 1 000 radarov sme presvedčení, že 24 mesiacov je štandardná dodacia doba radaru tohto typu a komplexnosti,” napísala v informácii spoločnosť BAE SYSTEMS.

    Výroba tohto typu radaru obyčajne trvá 20 až 24 mesiacov, nie je to technológia pripravená v skladoch k okamžitému použitiu, uviedol country manager pre Českú republiku a Slovensko spoločnosti SAAB Vladimír Ficenec.

    - Reklama -