Do Saudskej Arábie sa schádzajú na rozsiahle manévre ozbrojené sily z 20 krajín

    0
    Irackí vojaci hliadkujú na vojnovej línii s Islamským štátom (ISIS) v Ramadi, v provincii Anbar (Autor: SITA)

    Podľa miestnych médií pôjde o “najdôležitejšie a najväčšie manévre v dejinách (blízkovýchodného) regiónu”, čo sa týka počtu zúčastnených krajín a použitého arzenálu. Cvičenia majú trvať 18 dní, dopĺňa agentúra DPA. Do manévrov s názvom Severný hrom sa zapoja pozemné, vzdušné a námorné sily najmä arabských a afrických krajín; zastúpenie tu však nebudú mať USA ani iní západní spojenci Rijádu. Presný dátum začatia manévrov nie je známy.

    Medzi účastníkmi sú všetky partnerské krajiny Saudskej Arábie z Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive (GCC); teda Bahrajn, Katar, Kuvajt, Omán a Spojené arabské emiráty (SAE). Ďalšími krajinami sú Čad, Egypt, Jordánsko, Malajzia, Maroko, Pakistan, Senegal, Tunisko a iné. Cvičenia sú “jasným odkazom”, že Rijád a jeho spojenci “stoja zjednotení, čeliac všetkým výzvam a zachovávajúc mier a stabilitu v regióne”, napísala agentúra SPA.

    Dnešné vyhlásenie prichádza v čase, keď táto monarchia ako člen vojenskej koalície pod velením USA bojujúcej proti extrémistickej skupine Daeš (tzv. Islamskému štátu) vyslala vojenské lietadlá na leteckú základňu v Turecku so zámerom “zintenzívniť” svoje operácie proti džihádistom v Sýrii. Saudská Arábia ako sunitská veľmoc popri tom vedie koalíciu, ktorá v Jemene bojuje proti Iránom podporovaných šiítom. Kráľovstvo nedávno vyhlásilo, že je ochotné vyslať do bojov proti Daešu v Sýrii aj pozemné vojsko. Rijád vlani v decembri vytvoril 35-člennú koalíciu na boj proti terorizmu v moslimských krajinách.

    - Reklama -