Poľsko sa do bojov proti džihádistom nezapojí. Prečo nevyšle svojich vojakov do Sýrie?

    0
    Poľský prezident Andrzej Duda (Autor: SITA)

    “Zrejme došlo k mylnému výkladu niektorých výrokov. Dnes nenarábame s absolútne žiadnymi podobnými rozhodnutiami. Ide o otvorenú záležitosť, ktorú prerokujeme na summite Severoatlantickej aliancie,” reagoval Duda na otázku ohľadom skorších komentárov poľského ministra obrany.

    Antoni Macierewicz totiž v stredu vyhlásil, že krajina sa zapojí do bojov proti týmto extrémistom. Zároveň však naznačil, že miera angažovanosti Poľska bude závisieť od reakcie NATO na obnovenú vojenskú aktivitu Ruska v oblasti hraníc východnej sféry Severoatlantickej aliancie.

    “O rozhodnutí vyslať poľských vojakov kamkoľvek neviem absolútne nič, musíme mať však na vedomí, že patríme do NATO. Ak chceme, aby nás brali vážne a rešpektovali naše očakávania, musíme pochopiť, že aj iné členské štáty majú svoje záujmy v rôznych častiach sveta,” zdôraznil prezident.

    Duda pripomenul, že je zástancom stálej prítomnosti síl NATO v Poľsku. Varšava, ktorá bude v júli hostiť summit NATO, sa snaží o to, aby aliancia v bývalej komunistickej časti Európy rozmiestnila viac svojich síl. Argumentuje tým, že treba ráznejšie reagovať na aktivitu Ruska na východe Ukrajiny. 

    - Reklama -