Rusko cíti, že EÚ stojí na križovatke. Trpaslík musí konečne ukázať akcieschopnosť, myslí si komentátor

    0
    Utečenci plaviaci sa do Grécka (Autor: SITA)

    Migračná kríza sa ukázala byť veľkou skúškou pre Európu, pričom jasné a rázne riešenie nie a nie prísť. Komentátor Marián Repa tvrdí vo svojom komentári v denníku Pravda, že možno predpokladať, že sa ešte musí uskutočniť veľa samitov, aby sa vôbec začali črtať kontúry nejakého riešenia.

    Odkaz pre Moskvu

    „Hoci to Európania neradi počúvajú, Európa má jedno šťastie: Chrbát jej prostredníctvom Severoatlantickej aliancie kryjú Spojené štáty,“ tvrdí Repa. Okrem toho je podľa neho jasné, že hlavný impulz prišiel z Berlína. Poukazuje pritom na apel kancelárky Angely Merkelovej na lepšiu ochranu vonkajšej hranice EÚ.
    „Vedela, že spoliehať sa na Grékov nie je možné (aj preto v Európe vyrastajú rôzne ploty, ktoré plnia funkciu „spomaľovačov“), a preto celú vec zobrala do vlastných rúk. A keďže Atény vyjadrovali nesúhlas s nasadením cudzích jednotiek na svojom území v rámci misie Frontex, našlo sa iné riešenie, pričom podstata bude rovnaká,“ opisuje komentátor. Tým je fakt, že nemecké lode plaviace sa v gréckych teritoriálnych vodách pod vlajkou NATO budú plniť funkciu ďalšieho „spomaľovača“.

     Námorná misia je pritom odkazom pre Moskvu. „Napriek vlastnej slabosti Rusko cíti, že EÚ stojí na križovatke a teraz je ten pravý okamih, keď môže prispieť k jej rozkladu,“ nazdáva sa Repa. Ruský angažmán v Sýrii totiž podľa neho neprispieva k porážke Islamského štátu, ale upevňuje moc prezidenta Baššára Asada, pre čo budú z krajiny aj naďalej utekať ľudia. Pre Európu to znamená ďalšiu vlnu utečencov.

    „A viac utečencov znamená väčší chaos a rozvrat – to vedia aj v Moskve. Aj preto Európa musí ukázať svoju silu a akcieschopnosť. Obor sa konečne musí prejaviť ako skutočný obor, nie ako ustráchaný trpaslík,“ uzavrel Repa.

    - Reklama -