Taliansky premiér sa rozrečnil: EÚ je ako orchester, ktorý neprestáva hrať, zatiaľ čo sa Titanic potápa

    0
    Talianský premiér Matteo Renzi (Autor: SITA)

    Matteo Renzi v rozhovore pre agentúru Bloomberg  prirovnal EÚ k “orchestru, ktorý neprestáva hrať, zatiaľ čo sa Titanic potápa ku dnu”. Taliansky premiér zároveň zdôraznil, že jeho krajina sa zreformovala a zrevitalizovala, a preto si zaslúži hrať poprednú úlohu vo formovaní budúcnosti EÚ.

    “Dnes sme v situácii, keď môžeme našim kolegom povedať, že tento zlý, byrokratický prístup sa dá zmeniť,” vyslovil svoje presvedčenie. Najväčším kameňom úrazu medzi Rímom a Bruselom sú rozpočtové pravidlá zahrnuté v Pakte stability a rastu. Renzi požaduje menej striktné podmienky. Má totiž v pláne naštartovať “prispatú” taliansku ekonomiku znížením daní a zvýšením prorastových výdavkov. Za technickými diskusiami, či sa vôbec môžu štrukturálne reformy a výdavky na zvládanie migračnej krízy vyňať z výpočtu deficitu, sa skrýva širší spor o ekonomickej filozofii, ktorá má udávať tón v EÚ.

    Pakt hlúposti

    Renzi už viackrát označil základný súbor rozpočtových pravidiel eurozóny Pakt stabiliy a rastu za “Pakt hlúposti” (“Stupidity Pact”). Hoci sa on sám za euroskeptika nepovažuje, Únii pomerne dôrazne vyčíta zlyhanie pri riešení migrantskej krízy a chaosu v Líbyi.
    Francúzsko zase kritizuje za dočasné uzavretie hraníc v súvislosti s migračnými tokmi, Nemecko za projekt Nord Stream II a Európsku komisiu za jej rozpočtovú a finančnú politiku.

    Čoraz užšia Únia

    Taliansko vyvíja v poslednom období zvýšenú diplomatickú aktivitu. Minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni zvolal začiatkom tohto týždňa (9. 2.) stretnutie ministrov šiestich zakladajúcich štátov EÚ.

    Na neformálnom stretnutí v Ríme ministri diplomacie Belgicka, Francúzska, Nemecka, Talianska, Luxemburska a Holandska vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrili obavy o stave európskeho projektu a prihlásili sa k ambícii zo zakladajúcich zmlúv pracovať na čoraz užšej Únii (“ever closer union”).

    Medzitým žiada Veľká Británia v rámci snahy o nové usporiadanie svojich vzťahov s EÚ formálne uznanie výnimky z prehlbujúcej sa politickej integrácie. Taliansko však prípadný voľnejší zväzok Veľkej Británie s EÚ nevníma dramaticky. Tejto možnosti je náklonnejšie ako nepredvídateľnému scenáru, ktorý by priniesol Brexit.

    Celý článok v angličtine TU.

    - Reklama -