Hliadkujúce NATO v Egejskom mori. Pašeráci či nečitateľný Erdogan? Európsko-turecké vzťahy sa vyostrujú

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    V komentári pre denník Pravda sa na aktuálnu situáciu pozrel Peter Javůrek. Ten hneď v úvode upozorňuje na jeden zaujímavý fakt. „Je čosi symbolické na tom, že námorná skupina, ktorá sa zúčastní na monitorovacej misii v Egejskom mori, je pod nemeckým vedením. Asi tak ako fakt, že o akciu podľa BBC na stretnutí ministrov obrany v Bruseli požiadali Turecko, Grécko a Nemecko. Pri riešení utečeneckej krízy sú to nepochybne kľúčoví hráči,“ píše.

    Komentátor taktiež pripomína, že NATO zvýši pozornosť aj v oblasti sýrsko-tureckej hranice, ktorá je okrem iného aj hranicou NATO, ale v súčasnosti aj hranicou medzi Severoatlantickou alianciou  a krvavým konfliktom občianskej vojny. Javůrek taktiež nadviazal na novembrové vyhlásenia tureckého prezidenta, ktorý tvrdil, že začnú utečencov nakladať do autobusov a posielať do Európy. Toto vyhlásenie potvrdil aj včerajším tvrdením, že Turecko bude trpezlivé, ale bude robiť to, čo bude musieť.

    Podľa Javůrka súvisí rozbitie pašeráckych skupín, ktoré Európu zásobujú vlnami imigrantov, aj s postojom Turecka a s tým, ako sa správa k utečencom na svojom území.  Komentátor si v texte položil na záver dôležitú rečnícku otázku: „Problém spočíva v tom, do akej miery je Erdoganovo Turecko naozaj naším spojencom a do akej miery sú jeho plány kompatibilné s našimi plánmi,“ píše.

    - Reklama -