Švédsko kolabuje pod náporom utečencov, ale bývalý premiér spisuje plán boja proti Rusku. Prečítajte si ho

    0
    Ilustračné foto: Moskva, Rusko (Autor: SITA)

    Carl Bildt, jeden z predsedajúcich členov Európskej rady pre zahraničné vzťahy, sa rozhodol poukázať na tri spôsoby boja proti „revizionistickému, militaristickému Rusku“, ktoré by sa mali prejednávať na bezpečnostnom summite v Mníchove.

    Po prvé je nutné podporiť Ukrajinu v jej snahe získať kontrolu nad svojou východnou hranicou. „Je dôležité, aby západný nátlak vrátane sankcií vydržal dovtedy, kým k tomu nedôjde,“ píše Bildt a dodáva, že situácia ohľadom Krymu sa dá riešiť aj neskôr.

    Podľa Bildta plánuje Rusko v tomto ohľade uzavrieť „politickú dohodu“ so Západom, keďže predpokladá, že súčasná ukrajinská vláda nedokáže dosiahnuť sľubované reformy, čo by mohlo odradiť nielen EÚ, ale aj USA od ďalšej snahy zasahovať do situácie. „Nedopečená dohoda, ktorá dočasne zmrazí súčasný konflikt a nechá ho odležať dovtedy, kým sa znovu nerozhorí, nie je v nikoho záujme,“ tvrdí Bildt a dodáva, že pre úspešné zavedenie reforiem je potrebné, aby došlo k riadnemu vyrovnaniu ohľadom situácie na Donbase. Navrhuje, aby sa zapojilo aj OSN, čo sa však nepáči Kremľu. „Ale pevný západný postoj proti polovičným riešeniam by mohol zmeniť prístup Kremľa.“ Je zároveň vhodné Ukrajinu vojensky podporiť.

    Druhým krokom je potom Rusko „zastrašiť“, v snahe predísť možným budúcim konfliktom medzi ním a jeho susedmi. „Budúcnosť je stále neistejšia a je možné, že sa rútime do časov najvyššieho nebezpečenstva vo vzťahu k našim pomerom s Ruskom.“ Putinov režim totiž raz skončí a po ňom bude krajina zrejme uvrhnutá do ešte väčších sociálnych a ekonomických problémov ako doteraz. Kto Rusko povedie, je stále vo hviezdach, Bildt však predpokladá, že keď bude Európa nejednotná, Rusko sa to pokúsi využiť vo svoj vlastný prospech.

    „Je dôležité začať budovať pevnú obranu už teraz v snahe Rusko do budúcna odradiť od týchto dobrodružných tendencií,“ tvrdí Bildt a dodáva, že dobrým miestom na prerokovanie týchto opatrení bude summit NATO vo Varšave, ktorý sa má konať tento rok v júli. Výsledkom by malo byť nasadenie ťažkej výzbroje v Poľsku a pobaltských štátoch.

    A nakoniec treba vytvoriť nový „časový rozvrh“ pre ďalšiu stavbu protiraketového dáždnika v Európe. „Aj keď to NATO z diplomatických dôvodov nikdy explicitne nepovedalo, bolo vždy úplne zrejmé, že americký protiraketový obranný systém v Európe bol mienený ako obrana pred hrozbou z Iránu. Skutočne sme sa niekoľkokrát snažili vysvetliť, že to s Ruskom nemá nič spoločné.“

    Teraz už Irán nepredstavuje priame nebezpečenstvo pre Európu, preto nie je nutné okamžite stavať ďalšie systémy protiraketovej obrany. „Súčasné problémy, ktoré budú prerokovávané na stretnutí ministrov v Mníchove, musia byť vnímané vo väčšej strategickej perspektíve,“ tvrdí Bildt a vysvetľuje, že s ohľadom na to, že situácia na Blízkom východe pomaly vyzerá ako ekvivalent tridsaťročnej vojny, bude treba sa hlavne pozerať smerom do budúcnosti a nezaoberať sa len krátkodobými riešeniami.

    „Potrebujeme začať robiť rozhodnutia v snahe čeliť dlhodobým výzvam a je potrebné myslieť dopredu. Mníchov predstavuje to miesto, kde začneme.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: spa

    - Reklama -