Južná Kórea končí s Kimom. Z priemyselného parku Kesong začali odchádzať spoločnosti

    0

    Nie je známe, na akú dobu sa juhokórejská vláda rozhodla pozastaviť svoju účasť v Kesongu. Poskytne však finančnú náhradu spoločnostiam, ktoré v parku pôsobia, informovalo ministerstvo financií. Firmy totiž označili rozhodnutie vlády za “úplne nepochopiteľné a nespravodlivé”, dodala AP. 

    Priemyselný komplex Kesong leží neďaleko rovnomenného severokórejského pohraničného mesta. Ide o jeden z mála fungujúcich symbolov procesu zbližovania oboch kórejských štátov. Pre komunistickú KĽDR tento projekt predstavuje významný zdroj príjmov v tvrdej mene. 

    “Fungovanie komplexu by sa nemalo využívať na vývoj severokórejských zbraní hromadného ničenia v období, keď medzinárodné spoločenstvo presadzuje prísnejšie sankcie voči Severu,” uviedol v Soule nemenovaný predstaviteľ ministerstva pre zjednotenie. 

    V priemyselnej zóne Kesong vyvíja činnosť 124 juhokórejských spoločností, ktoré zamestnávajú vyše 54.000 severokórejských zamestnancov. Komplex, ležiaci len približne 50 kilometrov od Soulu, funguje od roku 2004. V roku 2013 bol park uzatvorený štyri mesiace po tom, ako KĽDR uskutočnila skúšku jadrovej zbrane. Jeho prevádzku vtedy pozastavil Pchjongjang. 

    - Reklama -