Parlament prehlasoval veto prezidenta v otázke adopcií homosexuálmi. V Portugalsku

    0
    Manželský pár gejov s dcérou (Autor: internet)

    Parlament s prevahou ľavicovo orientovaných strán odhlasoval plnohodnotné adopčné práva pre dvojice rovnakého pohlavia už v novembri. Koncom januára však prezident Cavaco Silva takúto zmenu zablokoval s odôvodnením, že jej nepredchádzala dostatočne široká verejná diskusia a zákonodarcovia nepreukázali, že je v najlepšom záujme detí.

    Opätovné schválenie príslušného zákona si vyžadovalo najmenej 116 hlasov, potrebnú hranicu však nakoniec prekonali so 137 hlasmi po tom, ako sa k vládnucim socialistom a spojencom z Komunistickej strany Portugalska a radikálneho Ľavicového bloku pridali aj niektorí členovia stredopravých strán. V ďalšom hlasovaní bolo so 119 hlasmi prelomené prezidentské veto v otázke interrupcií.

    Zmeny v zákone o umelom prerušení tehotenstva prinesú zrušenie povinného poradenstva a poplatkov pre ženy, ktoré chcú podstúpiť takýto zákrok v rámci verejného zdravotného systému. Cavaco Silva svoje veto odôvodnil tým, že povinné poradenstvo pri interrupciách je bežné aj v iných európskych krajinách a jeho zrušenie by oslabilo právo žien na informácie.

    Obe opätovne schválené novely vstúpia do platnosti ešte tento mesiac.

    - Reklama -