Francúzske Národné zhromaždenie schválilo návrh nového zákona o občianstve. Takto naložia s teroristami

    0
    V Paríži zomrelo pri teroristických útokoch viac ako 129 ľudí. Celé mesto truchlí (Autor: Jan Rychetský)

    Návrh zákona predložil premiér Manuel Valls po minuloročných teroristických útokoch v Paríži. Dnešné hlasovanie Národného zhromaždenia poukázalo na hlboké nezhody v radoch vládnucich socialistov, ale aj opozičných konzervatívcov. Mnohí z poslancov odmietli za návrh hlasovať. Ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová, ktorá sa narodila vo Francúzskej Guyane, minulý mesiac na protest proti návrhu odstúpila z funkcie.

    Reforma, ak ju definitívne schvália, zmení ústavu. Ešte ju však musí schváliť Senát a nakoniec trojpätinová väčšina členov oboch komôr parlamentu.
    Vláda argumentuje, že opatrenie o zbavení občianstva by sa vzťahovalo len na veľmi malý počet ľudí, má však obrovský symbolický význam. Rozhodnutie zbaviť občana francúzskeho občianstva by robil sudca a týkalo by sa iba trestných činov súvisiacich s terorizmom.

    Ľudskoprávne skupiny varovali, že zákon by mohol diskriminovať menšiny z prisťahovaleckého prostredia, lebo pôvodný text návrhu smeroval len na ľudí s dvojakým občianstvom. Francúzska vláda v reakcii na túto kritiku odstránila z návrhu textu zákona akúkoľvek zmienku o dvojakom občianstve a rozšírila návrh na všetkých občanov republiky. Vzniká tu riziko, že by takýto človek zostal bez štátnej príslušnosti, čo by bolo v rozpore so záväzkami Francúzska na základe medzinárodného práva, píše AP.

    Iné opatrenie z návrhu zákona zavádza do ústavy princíp výnimočného stavu. Vzťahoval by sa na 12-dňové obdobie v prípadoch teroristickej hrozby alebo prírodnej katastrofy a parlament by ho mohol hlasovaním predlžovať ako doteraz, na základe súčasného zákona.

    - Reklama -