To sú veci. Vladimir Putin vraj už má nástupcu

    0
    Petra Procházková (Autor: Hans Štembera)

    Volá sa Alexej Ďumin a doteraz ho v Rusku skoro nikto nepoznal. Pohyboval sa vo svete tajných služieb, o ktorom sa v novinách často nepíše. Aj svoje najvyššie vyznamenanie, čestný titul Hrdina Ruska, vraj preberal v utajení.

    Ešte 1. februára bol námestníkom ministra obrany, neskôr ho demobilizovali a stal sa gubernátorom dôležitej Tulskej oblasti. Ruské médiá sa v ostatných dňoch podľa Procházkovej predháňajú v senzačných historkách, čo mal ako spravodajca absolvovať, takže Ďumin sa rýchlo stáva národnou hviezdou. Niektoré tvrdenia novinárov pritom sám poprel, napríklad, že by osobne previezol ukrajinského prezidenta Janukovyča pred rozvášnenými majdanistami. Nepoprel však, že sa podieľal na „krymskej operácii“.

    Záplava informácií o novom gubernátorovi v ruských médiách v uplynulých dňoch vraj ukazuje, že sa s bývalým spravodajcom a nadšeným hokejistom počíta na veľmi vysokej pozícii – možno rovno na pozícii Putinovho následníka.

    Je však vraj otázkou, či tým, kto Ďumina tlačí, je práve prezident Putin. Je vraj totiž možné, že je skôr favoritom oligarchov, ktorí majú obavy, že Putin v roku 2018 už nedokáže vyhrať voľby a hľadajú novú hviezdu. Preto Procházková špekuluje, že Ďumin, rovnako ako Putin v roku 1999, má vládnucej oligarchii zaistiť pokoj a bezpečné dožitie.

    S Vladimirom Putinom má spoločnú ešte inú vec – počas svojej kariéry v bezpečnostných zložkách u neho nejaký čas pôsobil ako šéf prezidentskej ochranky. Procházková líči legendu, ako raz dokázal od prezidentových dverí zahnať medveďa. Putin, milovník zvierat, ho vraj pochválil, že dokázal zviera odohnať bez toho, aby mu ublížil.

    - Reklama -