Americký sen v zmasakrovanej krajine. Kam budú viesť ďalšie kroky USA v Sýrii?

    0
    Americký prezident Barack Obama počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku (Autor: SITA)

    USA sa snažili počas rozhovorov prísť na to, aké východiská ich v Sýrii čakajú a akým smerom by sa mali pohnúť. O problematiku sa zaujímal portál The Fiscal Times a podrobnejšie ju rozobral Patrick Smith, ten upozornil na dva „detaily“, vďaka ktorým sa situácia v Sýrii pre Spojené štáty mierne zmenila.

    Patrí k nim postup sýrskej armády k Aleppu a plány Saudskej Arábie do bojov poslať svoje sily. Okrem iného v tejto oblasti rastie aj aktivita amerického spojenca Turecka. Ciele Ankary sa zameriavajú na prevrat v Damasku a zničenie Kurdov. V prípde Saudskej Arábie je to tzv. „sektárska vojna“, v ktorej sa Saudskoarabi ocitajú na strane prehrávajúcich. Dôležitou otázkou zostáva, ako sa v tomto smere zachovajú USA.

    Jedným z riešení, ktoré táto kritická situácia ponúka, je spojenectvo s Ruskom, ktorému sa USA chceli od začiatku diplomatického procesu vyhnúť. Hlavní účastníci rozhovorov John Kerry a Sergej Lavrov sa ale definitívne zhodli v jednej veci, a to že Islamský štát je nepriateľom všetkých zúčastnených strán.

    - Reklama -