Klamár, stroskotanec, duševná troska a „vystrašená ovca“. Vo volebnej Amerike začína byť dusno

    0

    Server Politico.com sa zmieňuje o dvoch v pondelok zverejnených výsledkoch prieskumov, ktoré zhodne dávajú medzi republikánmi najväčšie nádeje na víťazstvo v New Hampshire Donaldovi Trumpovi a na strane demokratov Berniemu Sandersovi. Prvý prieskum bol realizovaný minulý štvrtok a objednala si ho CNN. Vyplýva z neho, že Sanders sa teší podpore 61 % voličov, zatiaľ čo bývalá ministerka zahraničia Clintonová len 35 %. Ešte väčší náskok má pred svojimi republikánskymi konkurentmi Donald Trump, ktorému by dalo svoj hlas ohromujúcich 48 % voličov. Na „stupne víťazov“ by sa podľa oslovených respondentov dostali ešte druhý Rubio so 17 % a tretí Cruz so 14 %, ktorý zvíťazil v prvých primárkach v Iowe.

    Druhý prieskum agentúry Umass-Lowell prebiehal od piatka do nedele a na strane demokratov znova dáva najväčšiu nádej na víťazstvo Sandersovi, aj keď mu prisudzuje „len“ šestnásťpercentný náskok pred Clintonovou. Naopak Trumpovi tento prieskum dáva ešte väčší náskok pred druhým Cruzom a Rubiom, ktorí dosiahli po 13 %, a to konkrétne tridsaťštyri percent. Výsledky prieskumov však podľa expertov nemusia mať úplne smerodajnú hodnotu. Rovnako ako pred niekoľkými dňami v Iowe, aj v New Hampshire sa môže zrodiť prekvapenie na úkor jedného z predpokladaných favoritov. Zatiaľ totiž iba 46 % republikánskych voličov je pevne rozhodnutých, koho dnes budú voliť.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    Dnešné primárky rozhodnú o mnohom, a preto nie div, že medzi niektorými republikánskymi kandidátmi to v ostatných hodinách značne „iskrilo“. Najviac sa do seba pustili Donald Trump a bývalý floridský guvernér Jeb Bush, ktorý zatiaľ v prieskumoch zaostáva nielen za svojimi očakávaniami, ale aj očakávaniami svojich priaznivcov. V uplynulých mesiacoch sa prakticky nedostal na dvojciferné číslo a mnohí jeho šancu stať sa po bratovi a otcovi ďalším americkým prezidentom s priezviskom Bush považujú za takmer nulovú. Všetko začalo tým, že Bush v rozhovore pre CNN nepriamo napadol Trumpa, aj keď ho výslovne nemenoval. Iba hovoril o obavách, že sa niekto pokúša stranu, ktorej on sám dôveruje, zaviesť na scestie.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    Trump Bushov rozhovor sledoval a Wolfovi Blitzerovi zo CNN následne oznámil, že Bush trpí nejakou duševnou poruchou. „On je hanbou pre celú svoju rodinu. Vytiahne svoju starú deväťdesiatročnú matku von a núti ju, aby ho podporovala v kampani. To je veľmi smutná záležitosť. Úprimne povedané, Bush je skrátka márny. Nie je to človek, ktorý by sa mohol stať prezidentom. Často hovorí, že vraj ako jediný má odvahu verejne sa mi postaviť. Začne vyskakovať, a keď ho uzemním, tak sa vyparí ako vystrašená ovca. On skrátka úplne zošalel. Stala sa z neho duševná troska,“ utrúsil Trump a na Twitteri sa ešte neskôr vysmieval, že Bush investoval do kampane vyše 100 miliónov dolárov a krčí sa v prieskumoch na chvoste republikánskeho pelotónu.

    Ešte predtým však na Twitteri reagoval aj samotný Bush, keď označil Trumpa za klamára a stroskotanca. Reagoval tiež na niekdajšie nelichotivé Trumpove slová o vojnovom veteránovi z Vietnamu a súčasnom republikánskom senátorovi Johnovi McCainovi, keď napísal: „John McCain je hrdina. Bodka.“

    - Reklama -