Koniec rebélie a vzdoru. Narazili sestry do múru Ficovej nekompromisnosti?

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)

    Zdravotné sestry svoj boj o zvyšovanie platov prehrali. Z 19-tisíc sestier zostávalo na konci januára vo výpovedi približne 600 sestier. Premiér Fico sa zlomiť nedal a cez víkend sestrám odkázal, že ich memorandum nepríjme a majú sa vrátiť do nemocníc, a rokovať s ich riaditeľmi. Sestry súhlasili. Sú odhodlané rokovať s riaditeľmi. Jedna z nemocníc už však oznámila, že nebude schopná prijať naspäť všetky sestry.

    „Sestry môžu na individuálnej báze rokovať s riaditeľmi nemocníc, ale len v zmysle platných predpisov a kolektívnych zmlúv,“ v sobotu vyhlásil premiér na adresu sestier. Denník SME informoval, že šéfka sesterskej komory Iveta Lazorová a šéfka sesterských odborov Monika Kavecká včera neodpovedali na telefonáty a SMS-ky.

    „Je to prehra. Teraz ide len o to, s akou veľkou hanbou sa vrátia do nemocníc,“ hovorí na margo situácie zdravotnícky analytik z Health Policy InstituteTomáš Szalay. Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský má na problematiku iný názor. „Nie je to prehra. Je to reálne zhodnotenie situácie,“ prezradil. 

    - Reklama -