Katastrofálna situácia v sýrskych väzniciach a táboroch. Tisíce mŕtvych ľudí, znásilňovanie a mučenie

    0
    Mesto Madaya (Autor: Foto: CNN)

    Od marca 2011 zadržali bezpečnostné zložky Asadovho režimu desaťtisíce ľudí, predovšetkým mužov a chlapcov starších ako 15 rokov. Podľa členov osobitnej vyšetrovacej komisie pre Sýriu pri Rade pre ľudské práva Organizácie Spojených národov zahynuli tisíce ľudí vo väzniciach, ktoré kontroluje režim prezidenta Asada.

    Ďalšie tisícky ľudí zomreli v zajateckých táboroch rôznych radikálnych skupín. Mučenie, znásilňovanie a ďalšie vojnové zločiny sú vraj v sýrskych väzniciach a táboroch na dennom poriadku. OSN ďalej uvádza, že dostať sa za mreže v Sýrii nie je zložité. Vinníkovi stačí, že sympatizuje napríklad s opozíciou. O neľudských podmienkach v sýrskych väzniciach sa členovia komisie údajne dozvedeli od bývalých zajatcov.

    Radikálne islamistické skupiny, ktoré na danom území operujú (IS a An-Nusrat) majú podľa OSN na svedomí masové vraždy Asadových vojakov a ďalších zajatcov. Tých ale podľa komisie OSN vraždia na základe rozsudkov ilegálnych súdov. Šéf vyšetrovacej komisie sa v tejto súvislosti vyjadril, že súčasťou riešenia sýrskeho konfliktu musí byť aj vysporiadanie sa s vojnovými zločincami. Na problematiku upozornil portál Eurozpravy.cz.

    - Reklama -