Myslíte, že nič horšie ako ISIS neexistuje? Podľa amerického vojenského experta to bude ešte poriadne veselé

    0
    Video Islamského štátu. (Autor: repro foto youtube)

    „Amerika zabudla, ako transformovať vojenské víťazstvo v politickú stabilitu', povedal v rozhovore pre britský denník The Times vojenský expert a bývalý podplukovník austrálskej armády David Kilcullen. Spojené štáty podľa neho nedokázali vyťažiť ani z „jedného z najväčších úspechov Obamovej administratívy – zo zabitia bin Ládina“.

    Američania sa po vražde teroristu vraj uvoľnili, v čom vidí Kilcullen ich zlý strategický odhad. Potom, čo urobili  vlády Obamu a Busha množstvo chýb, napríklad v súvislosti s Líbyou, bolo podľa vojenského experta nesprávne, že nevenovali náležitú pozornosť Arabskej jari.

    „Obamova vláda sa prikláňa k názoru, že je všetko v poriadku, ale to je tak ďaleko od reality ako myšlienky republikánov o konci sveta,“ hovorí expert. Podľa neho musí Západ umiestniť v Sýrii oveľa viac vojakov, aby porazil tzv. Islamský štát. „K nastoleniu mieru v Sýrii je dnes rovnako ďaleko ako predtým… Predtým sme si mysleli, že to najhoršie je al-Kájda, ale teraz je to IS. No v skutočnosti sú tam hrozby, ktoré môžu byť ešte horšie než IS,“ povedal pre The Times Kilcullen.

    „Ten, kto sa stane americkým prezidentom v roku 2017, sa bude musieť vysporiadať so situáciou, ktorá bude oveľa horšia, ako je to teraz,“ povedal  a dodal, že tzv. Islamský štát podľa neho podnikne v tomto roku „bleskovú vojnu“, následkom ktorej vzrastú nepokoje najmä v Európe.

    Kilcullen bol poradcom Bushovej a Obamovej administratívy v otázkach zahraničnopolitickej stratégie, pričom bol ostrým kritikom ich politiky. V súčasnosti pracuje vo výskumnom centre New America vo Washingtone a radí organizáciám a vládam po celom svete – od Kolumbie až po Rusko.

    - Reklama -