VOĽBY 2016, KOMU DAŤ HLAS? Žijeme stále v nebezpečnejšom svete. Kam posunúť našu obranu? PL.sk sa spýtali politikov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Smer-SD

    Martin Glváč (minister obrany): „Súčasné vedenie rezortu obrany pripravilo verejne prístupnú Bielu knihu o obrane SR, ktorá obsahuje základný rámec dlhodobého rozvoja obranného potenciálu Slovenskej republiky s dôrazom na Ozbrojené sily SR. V najbližších rokoch je potrebné pokračovať v naštartovanej modernizácii a do roku 2020 splniť záväzok Slovenska zo samitu NATO vo Walese. Tento trend sme úspešne naštartovali, keďže ministerstvo obrany patrí tento rok medzi rezorty s najvyšším medziročným nárastom rozpočtu.

    Jednotlivé projekty modernizácie výzbroje a techniky sa doteraz realizovali v zmysle stanoveného plánu a vývoja bezpečnostného prostredia. Rezort obrany musel primárne znížiť závislosť na výzbroji ruskej a sovietskej výroby, niektoré projekty sa preto presunuli z druhej fázy do prvej, ako napríklad obmena viacúčelových vrtuľníkov Mi-17. V druhej fáze modernizácie bude dôraz kladený najmä na dokončenie už začatých procesov modernizácie, z ktorých mnohé patria medzi najväčšie v histórii OS SR. 

    Hlavné projekty modernizácie v druhej fáze sú dokončenie akvizície 3D rádiolokátorov; pokračovanie v procese obmeny viacúčelových taktických lietadiel (stíhačiek), akvizícia prostriedkov a výbavy pre špeciálne jednotky síl určených na boj proti terorizmu, modernizácia a obmena bojových obrnených vozidiel a pokračovanie v obmene a doplnení ručných zbraní“.

    #SIEŤ

    Martin Fedor (bývalý minister obrany, poslanec Národnej rady): „Dôležitou otázkou bude, aby na Slovensku existovala základná zhoda o tom, aké sú ohrozenia Slovenska a akými spôsobmi sa na ne treba pripraviť. Potrebujeme pripraviť novú bezpečnostnú stratégiu Slovenskej republiky a ďalej vylepšiť projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy. Sieť sa zároveň bude usilovať o naplnenie záväzku Slovenska zastaviť pokles výdavkov na obranu, zharmonizovať a zjednodušiť zákony k obrannej problematike. Neprípustná je pre nás retroaktivita zákonov a zhoršenie podmienok sociálneho zabezpečenia profesionálnych vojakov. Sieť chce tiež oživiť domáci obranný priemysel – preto podporíme spracovanie stratégie štátu pre rozvoj slovenskej obrannej priemyselnej a technologickej základne.

    SNS

    Anton Hrnko (historik, kandidát na poslanca): „Rezort obrany je dlhodobo zanedbávaný a bojaschopnosť našich ozbrojených síl nie je na požadovanej úrovni. Tento stav sa musí zmeniť. Podporujeme opatrenia na posilnenie brannej výchovy v radoch obyvateľstva, dobrovoľný výcvik by sme  zmenili na dobrovoľnú vojenskú službu, ktorá by bola predpokladom na získanie určitých pozícií v štátnej službe a otvorila by zálohy pre profesionálne OS, kde by sa dal dôraz najmä na slovo profesionálne vo všetkých jeho významoch. Do rezortu obrany patrí aj zbrojná výroba, ktorú taktiež treba patrične podporiť“.

    KDH

    Ján Figeľ (podpredseda NR SR, bývalý eurokomisár a predseda KDH): „Zodpovedným riadením ministerstva obrany budeme presadzovať efektívny rozvoj ozbrojených síl SR, aby boli schopné aktívne čeliť dnešným hrozbám, ktoré majú čoraz väčší dosah aj na Slovenskú republiku a našich občanov. Z nášho pohľadu je potrebné vytvoriť dlhodobú a záväznú koncepciu bezpečnostnej a obrannej politiky Slovenska ako strategického dokumentu. Zmeníme spôsob akvizícií v rezorte obrany z obstarávania techniky na akvizície spôsobilostí. Zvýšime transparentnosť a posilníme kontrolné mechanizmy. Zasadíme sa za posilnenie parlamentného dohľadu  nad spravodajskými službami zavedením dvojúrovňovej kontroly. Začneme formovať Civilné zbory, ktorých cieľom je vytvárať schopnosť reakcie na nevojenské ohrozenia obyvateľstva, ako sú priemyselné havárie, prírodné katastrofy a pod.“

    Most-Híd

    Gábor Gál (poslanec NR SR, advokát): „Stredná Európa sa dostala do nárazníkovej zóny. Z jednej strany tlačí na nás agresívnejšie Rusko, na druhej strane je tu kríza Blízkeho východu, ktorá sa nepriamo dotýka aj nás. NATO je základným pilierom bezpečnosti Slovenska, strednej Európy, Európy a celého transatlantického priestoru. Podporujeme plnenie záväzkov vrátane posilnenia prítomnosti NATO v strednej Európe. Ministerstvo musí konať v tomto duchu, preto je dôležité, aby sme boli spoľahlivým partnerom a nedávali rozpačité signály našim spojencom. Modernizácia armády musí prebiehať naďalej, ale s jasnými a transparentnými podmienkami a hlavne plánovane a systémovo. To platí aj pre tender na nákup nových stíhačiek, ktorý začína byť neprehľadný.

    Po voľbách nastupujúca vláda a ministerstvo obrany by mali iniciovať koncepciu, aby obrana členských štátov, bola zdôraznená v procese politického a vojenského plánovania, resp. pri vytváraní budúcej strategickej koncepcie. Aliancia musí klásť väčší dôraz na obranu území členských štátov a boji proti terorizmu v Európe. V záujme realizácie tohto cieľa podporujeme aktualizáciu spoločného vojenského plánovania, naštartovanie nových projektov, vybudovanie stredoeurópskej spojeneckej infraštruktúry a vojenskú prítomnosť v regióne.“

    OĽaNO-NOVA

    V politickej strane OĽaNO-NOVA si to s obranou Slovenska predstavujú takto: „V oblasti obrany a bezpečnosti podporujeme záväzok SR prijatý na summite NATO vo Walese zvýšiť do roku 2020 rozpočet na obranu na úroveň 1,6% HDP, z čoho vyčleniť 20% na modernizáciu. Budeme iniciovať rokovanie politických strán o základných úlohách obrannej politiky, postupnom zvyšovaní obranných výdavkov a financovaní strategických projektov vyzbrojovania s ambíciou zakotvenia politickej dohody o obrane formou ústavného zákona. Budeme tiež pokračovať v modernizácií ozbrojených síl.“

    Sloboda aSolidarita

    Ľubomír Galko (bývalý minister obrany, poslanec NR SR): Zaručenie obrany Slovenskej republiky a bezpečnosti jej obyvateľov je jednou zo základných funkcií štátu. Dobré fungovanie, prosperita a rozvoj spoločnosti sú možné len v stabilnom a mierovom prostredí. Je preto nevyhnutné disponovať kvalitnými, modernými a adekvátne vycvičenými ozbrojenými silami, ktoré zaručia primeranú mieru odstrašenia a zároveň budú dostatočným príspevkom do obranných mechanizmov, ktorých je Slovenská republika členom.

    Nevyhnutnou podmienkou na dosiahnutie tohto zámeru je efektívne a transparentné využívanie všetkých finančných prostriedkov, ktoré sú určené na obranu štátu. Naším hlavným záujmom bude stabilné a transparentné financovanie rozvoja ozbrojených síl. V uplynulom období sme boli svedkami zásadných zmien v bezpečnostnom prostredí na východ i na juh od našich hraníc (ukrajinská kríza, Islamský štát), na ktoré je potrebné adekvátne reagovať prispôsobením spôsobilostí a obranného potenciálu NATO a Európskej únie.

    Obe organizácie pokladáme za základ zaručenia bezpečnosti a obranyschopnosti Slovenskej republiky. Zasadíme sa za ich posilňovanie v súlade s princípmi solidarity a spravodlivého delenia sa o riziká a náklady všetkými členskými štátmi oboch organizácií. Máme záujem na zachovaní silného transatlantického spojenectva medzi USA a Európou a zastavení prehlbovania rozdielov v ich vojenských spôsobilostiach.

    Presadíme postupnú, ale širokú modernizáciu prebiehajúcu po organických celkoch ozbrojených síl, pričom sa vyhneme nekonzistentným nákupom vojenskej techniky. Pri obstarávaní techniky budeme klásť dôraz na dodržiavanie zásad transparentnosti, otvorenosti a efektívnosti. Zameriame sa tiež na pozitívne efekty modernizačných projektov na rozvoj slovenského obranného priemyslu.

    Za základný prvok moderných ozbrojených síl pokladáme kvalitný a stabilizovaný vojenský personál. Preto sa zameriame na odbúranie prekážok a nedostatkov v personálnej práci a vytvoríme vhodné podmienky pre udržateľný personálny potenciál ozbrojených síl. V súlade s tým pripravíme zmeny v sociálnom systéme pre nových príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorých cieľom bude zachovať dlhodobú udržateľnosť, motivačné prostredie a spravodlivosť tohto systému.

    KSS

    Jozef Hrdlička (predseda KSS a bývalý poslanec Národnej rady): „Podľa našich predstáv fungovanie rezortu obrany musí byť také, aby zabezpečovalo plnenie poslania a úloh, ktoré im voči Slovensku a jeho občanom patria. To znamená aby v prvom rade odtiaľ boli odstránené javy a konania, ktoré ani tak nezabezpečujú zvyšovanie bezpečnosti občanov a obranu štátu, ale skôr „výhodný biznis“ pre spriaznené osoby a firmy za štátne peniaze.

    Našu obrannú doktrínu treba postaviť na reálne základy – na potreby zabezpečenia obrany a bezpečnosti Slovenska podľa našich reálnych možnosti a reálnych potrieb v danom regióne, v ktorom sa zabezpečuje. Našim hlavným spojencom a „garantom“ našej bezpečnosti nemôže byť aliancia NATO, ktorej politiku a konanie určuje štát a armáda, ktoré vo svojej histórii iniciovali ozbrojené zásahy a agresie vo svete, a to aj v rozpore s normami medzinárodného práva.“

     

    - Reklama -