VIDEO Pri Aleppe bombardujú ruské a Asadove sily deti

    0
    Sýrsky aktivista zachytil na video bombardovanie sýrskej dediny neďaleko Aleppa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Vo videu hovorí sýrsky aktivista Ibrahim Omar, že dedinu Käfer Hamrah zasiahli v deň, keď tu nakrúcal, viac ako štyri útoky. Britská ľudskoprávna organizácia Syrian Observatory for Human Rights uvádza, že len v ten deň zomreli v dedine dve deti.

    Oblasť okolo Aleppa, druhého najväčšieho sýrskeho mesta, je pod ťažkou paľbou ruských jednotiek a sýrskych vládnych síl s účelom poraziť povstalcov. Výsledkom je, že viac ako 30-tisíc civilistov uteká v týchto dňoch k tureckým hraniciam. Tí sa zhromažďujú pri hraničnom priechode Kilis, pretože Turci im zatiaľ nepovolili prekročiť hranicu.

    Obeťami bombardovania sú aj deti. (Zdroj: YouTube.com)

    K aktuálnej situácii sa vyjadril aj turecký prezident Erdogan so slovami, že jeho krajina je pripravená prijať desaťtisíce sýrskych utečencov z Aleppa, ale len za pedpokladu, že nebudú mať inú možnosť. „Režim v Damasku časť Aleppa zablokoval. Ak sú civilisti prinútení k úteku, sú za našimi bránami a nemajú inú možnosť, musíme sa našich bratov ujať,“ povedal.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová po dnešnom stretnutí s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom v Ankare ostro kritizovala Rusko a sýrsky režim pre nálety na sýrske mesto Aleppo. Turecko a Nemecko sa tiež dohodli, že okamžite začnú jednotnú akciu na pomoc sýrskym utečencom, ktorí sa nahromadili pri tureckých hraniciach. Nemecko poskytne technickú pomoc a Turecko záchranné zložky pre mimoriadne udalosti. „Za posledné dni sme zdesení a šokovaní utrpením desiatok tisíc ľudí pri bombových útokoch a tiež bombovými útokmi, ktoré prichádzajú z ruskej strany,“ uviedla reakciu Merkelovej agentúra DPA.

    - Reklama -