Južná Kórea vypálila zo svojej vojenskej lode salvy. Nie však na oslavu. Pozrite sa, čo je za tým

    0

    Incident sa odohral na severnej rozhraničovacej línii (NLL) v Žltom mori, v oblasti ležiacej západne od Kórejského polostrova. Trval asi 20 minút, počas ktorých juhokórejskí vojaci vypáli päť varovných sálv. 

    NLL sa začína v kontinentálnej časti juhokórejskej provincie Kjonggi-do, pokračuje po vojenskej demarkačnej čiare a prechádza paralelne po brehu provincie Hwanghä-do, ktorej väčšia časť teraz patrí Severnej Kórei. NLL vytýčila OSN 30. augusta 1953 a keďže šlo o jednostranný krok, KĽDR ju neuznáva a tvrdí, že by mala viesť južnejšie. Severokórejské lode, zväčša rybárske, túto hranicu pomerne často narušujú. 

    Obe Kórey sú po vojne z rokov 1950-53 technicky stále vo vojnovom stave, keďže ich konflikt sa uzavrel vyhlásením prímeria, nie podpísaním mierovej zmluvy. Napätie medzi nimi v posledných týždňoch vzrástlo po tom, ako Pchjongjang v januári pristúpil k ďalšej jadrovej skúške a najnovšie uplynulú nedeľu vypustil na nosnej rakete na obežnú dráhu družicu na pozorovanie Zeme. 

    V súvislosti s týmto vývojom uplynulú nedeľu v New Yorku zasadla Bezpečnostná rada OSN, ktorá sa v reakcie na kroky KĽDR zaviazala v krátkom čase sprísniť sankcie voči severokórejskému režimu. 

    - Reklama -