Poľsko sa pred EÚ len tak nepoloží. Kvôli kritike zo strany Únie požiadali o monitoring špeciálnu komisiu

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Poľská vláda požiadala o tento monitoring koncom uplynulého roku po tom, ako nové právne normy týkajúce sa Ústavného súdu vyvolali v Poľsku sériu pouličných demonštrácií a svoje obavy o ďalší vývoj v Poľsku prejavila aj EÚ. 

    Benátska komisia je poradným orgánom Rady Európy, ktorého členmi sú právni experti. Jej zistenia, ktoré budú v prípade Poľska zverejnené zrejme do niekoľkých týždňov, nie sú záväzné. 

    Masové demonštrácie prívržencov i odporcov novej vlády sa v Poľsku konajú od konca minulého roku, keď vlády ujal kabinet premiérky Beaty Szydlovej. Znepokojenie z vývoja v Poľsku vyjadrili aj predstavitelia EÚ. 

    Vláda po svojom nástupe uskutočnila rozsiahle personálne výmeny v štátnych podnikoch, tajných službách, armáde a ďalších bezpečnostných zložkách vrátane Expertného centra kontrarozviedky NATO prevádzkovaného Slovenskom a Poľskom.

    Terčom kritiky je aj nový mediálny zákon, ktorý ukončil mandáty vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu a právomoc vymenovať ich riadiacich pracovníkov dal ministrovi štátnej pokladnice. Protivládne protesty v Poľsku organizuje nové zoskupenie nazvané Výbor na ochranu demokracie. 

    - Reklama -