Transparent s podobizňou Džihádistu Johna a s popisom „kultúrne obohatenie“. Proti islamizácii protestovali ľudia po celej Európe

    0
    Nemecká PEGIDA organizuje demonštrácie najmä v Drážďanoch (Autor: Jan Rychetský)

    V Kodani protestovala v uliciach asi stovka sympatizantov protiislamského hnutia For Frihed (Za slobodu). Toto hnutie sa hlási k dánskej vetve Pegidy. Niekoľko demonštrantov z tohto tábora aj ich odporcov vyvolávalo potýčky, preto proti nim dánska polícia zasiahla. Zadržaných bolo podľa stanice TV2 päť ľudí.

    Pri potýčkach bol v Dubline zranený kameraman miestnej televízie

    Írska odnož Pegidy usporiadala demonštráciu v Dubline, kam prišli aj jej odporcovia. Skupina protidemonštrantov v centre mesta krátko prenasledovala ulicami mesta niekoľko údajných priaznivcov Pegidy, do chaotickej situácie ale čoskoro zasiahla polícia, ktorá nastolila poriadok. Z Dublinu bolo hlásených tiež niekoľko potýčok medzi demonštrantmi a políciou, zranených bolo niekoľko ľudí, okrem iného aj kameraman írskej televízie RTÉ.

    Európania idú do ulíc, pretože sa necítia v bezpečí

    V anglickom Birminghame, kde žije jedna z najpočetnejších moslimských komunít v Británii, usporiadala pochod britská pobočka Pegidy. Tommy Robinson, ktorý v minulosti stál na čele krajne pravicovej Ligy na obranu Anglicka (EDL), odhadol počet účastníkov na 200 ľudí. Povedal tiež, že v regióne West Midlands, ktorého správnym strediskom je Birmingham, sa budú ďalšie protesty konať v mesačnom intervale.

    „Európania vyrážajú v masovom počte do ulíc, aby vyjadrili nesúhlas s tým, čo sa deje v ich krajine, a pretože sa necítia v bezpečí. Chcem byť tým, ktorý to bude organizovať tu,“ citovali Robinsona britské médiá.

    V Británii niesli demonštranti podobizne Donalda Trumpa

    Demonštranti v Birminghame niesli transparenty s podobizňami republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý navrhol zakázať moslimom vstup na územie Spojených štátov, či zabitého islamského radikála Mohammeda Emwaziho. Pri ňom bol popis „kultúrne obohatenie“. Emwazi, ktorý bol zabitý pri nálete USA, bol známy ako Džihádista John. Na videách radikálneho hnutia Islamský štát odrezával hlavy západným rukojemníkom.

    Z radov priaznivcov i odporcov migrantov sa v Helsinkách zišli len desiatky ľudí

    V rakúskom meste Graz sa proti stretnutiu približne 200 priaznivcov Pegidy konali tri protidemonštrácie, na ktoré prišli tiež asi dve stovky ľudí. Situácia bola podľa rakúskeho rozhlasu ORF pokojná a okolo 17. hodiny sa demonštranti rozišli.

    V Helsinkách sa na úvod demonštrácie proti prisťahovalcom a islamu zhromaždilo okolo sto ľudí, neskôr ich počet vzrástol na 150, uviedol portál denníka Helsingin Sanomat. Akciu zorganizovalo hnutie Rajat kiinni! (Zatvorte hranice!). Protidemonštrácie sa zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí. Žiadne násilnosti hlásené neboli, polícia však uviedla, že v metropole zostanú cez noc posilnené hliadky.

    - Reklama -