Južná Kórea spája sily s Američanmi. Proti Kimovi. A takto si to s ním chcú vybaviť

    0
    ilustačný záber (Autor: SITA)

    Tento vývoj situácie znepokojí Severnú Kóreu (KĽDR) aj Čínu, uviedla tlačová agentúra AP. Čína bude vnímať protiraketový systém THAAD, ktorý je jedným z najvyspelejších obranných systémov vôbec, za ohrozenie svojich záujmov v regióne. 

    Predstaviteľ juhokórejského ministerstva dodal, že rozhovory o systéme THAAD sa budú zameriavať na posilnenie obrany Južnej Kórey i Spojených štátov, keďže obe krajiny čelia vyostrujúcim sa hrozbám zo strany Severnej Kórey. 

    Štátna severokórejská televízia dnes totiž v mimoriadnom oznámení uviedla, že nosná raketa vyniesla na obežnú dráhu družicu na pozorovanie Zeme a Severná Kórea tak dosiahla úspech. V oznámení bola aj informácia, že KĽDR vypustí i ďalšie družice. Televízia dodala, že vystrelenie rakety nariadil vodca Kim Čong-un. 

    Medzinárodné spoločenstvo malo však podozrenie, že v skutočnosti išlo o test rakety dlhého doletu, ktorá je schopná niesť bojové hlavice vrátane jadrových náloží. 

    Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vyjadril poľutovanie nad tým, že KĽDR pristúpila k vypusteniu rakety. Je totiž porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, zakazujúcich Pchjongjangu využívať technológiu balistických rakiet. Pan tiež upozornil, že k vypusteniu rakety došlo aj napriek námietkam medzinárodného spoločenstva. 

    Pan zároveň opäť vyzval Severnú Kóreu, aby prestala s provokáciami a vrátila sa k plneniu medzinárodných záväzkov. V súvislosti s týmto vývojom sa dnes o 17.00 h SEČ začne mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. O jeho zvolanie požiadali spoločne USA, Japonsko a Južná Kórea. 

    - Reklama -