Tvrdá rana pre pápeža Františka. Kritik pomalého vyšetrovania sexuálnych deliktov si berie voľno

    0
    Ilustračné foto: Vatikán (Autor: SITA)

    Vatikán v sobotu informoval, že Saunders, ktorý sa v detstve tiež stal obeťou sexuálneho útoku kňaza, si v Pápežskej komisii pre ochranu mladistvých “vezme voľno” a počas neho “zváži, ako by v budúcnosti mohol čo najlepšie prispieť k práci poradného zboru”. 

    Ako pripomenula agentúra AP, Saunders bol veľkým kritikom Vatikánu za pomalosť pri prijímaní opatrení na ochranu detí a potrestanie biskupov, ktorí kryjú kňazov s pedofilnými sklonmi. Naposledy vyvolal rozruch vlani, keď obvinil austrálskeho kardinála Georgea Pella, že nebol schopný ochrániť deti pred útokmi pedofilných kňazov. Kolegovia v komisii sa vtedy od Saundersových výrokov dištancovali. 

    Pell zastáva vo vatikánskej hierarchii funkciu šéfa ekonomického sekretariátu – čo je post identický s ministrom hospodárstva. Saundersov odchod je podľa vatikánskych zdrojov tvrdou ranou pre pápeža Františka, ktorý sa snaží delikty kňazov dôsledne vyšetrovať. Po Saundersovom odchode zostáva v poradnom zbore už len jediná obeť sexuálneho násilia Marie Collinsová. Pápežská komisia pre ochranu mladistvých vznikla v roku 2013. 

    - Reklama -