Odborárky sa nechcú dohodnúť, vy sa však môžete dohodnúť s vedením nemocníc. Čo ešte odkazuje Fico zdravotným sestrám?

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Ako pripomenul premiér na dnešnej tlačovej besede v Košiciach, počas piatka urobil výzvu, v ktorej poprosil zdravotné sestry, aby sa vrátili k pacientom do nemocníc.

    „Ďakujem každej, ktorá to urobila,“ uviedol s tým, že chce zároveň povzbudiť aj tie sestry, ktoré by sa ešte chceli vrátiť. Ako dodal, garantoval im dve veci. Konkrétne to, že 55 miliónov eur na zvýšenie platov reálne existuje a každá zdravotné sestra dostane to, čo má napísané v platovom dekréte.

    Rovnako tak každá zo sestier môže podľa premiéra naďalej samostatne rokovať s vedením nemocnice o individuálnej platovej zmluve. „Je tam vždy nejaký priestor na dohodu, lebo v rámci vyjednávania zamestnávateľ – zamestnanec sa môžu dohodnúť v rámci, ktorý je stanovený zákonom a finančnými podmienkami tej-ktorej nemocnice,“ povedal Fico.

    Pripomenul, že sestry tiež dostali garancie, že nebudú mať ujmu za to, že boli päť dní nezamestnané, hoci ich pracovný pomer skončil k 1. februáru. Odmietol ale spájať tieto veci s návrhom memoranda, ktoré pripravili predstaviteľky odborov. Podľa premiéra profesijné organizácie označili tento dokument za nerealizovateľný a mnohí hovoria o protiústavnosti tohto dokumentu.

    „My sme ho označili za dokument, ktorý jasne dokazuje, že odborárky sa nechcú dohodnúť,“ uzavrel Fico. 

    - Reklama -