Vitajte v belgickej štvrti Molenbeek: Arabské nápisy, cudzinci, ale aj turisti. Stane sa z bývalého útočiska teroristov no-go zóna?

    0
    Bruselská štvrť Molenbeek (Autor: SITA)

    V Bruseli je obavy z teroru vidieť na každom kroku. V Molenbeeku sa skrýval strojca teroristických útokov Abdelhamid Abaaoud predtým, než ho zlikvidovalo špeciálne policajné komando. Žil tu aj ďalší z islamistov Salam Abdeslam. Viac ako dva mesiace po rozsiahlom policajnom záťahu už ale zosilnenú prítomnosť bezpečnostných zložiek nie je takmer poznať.

    „Situácia sa normalizuje, ja sama sa tu cítim úplne bezpečne,“ cituje denník asi 50-ročnú profesorku francúzštiny Ariane, ktorá býva v inej časti mesta a do Molenbeeku len dochádza za prácou.

    Problémom je ale podľa Ariane stigmatizácia ľudí pochádzajúcich z oblasti Maghrebu. A tých žije v Molenbeeku asi 40 percent. „Populácia Molenbeeku je v rámci Bruselu najmladšia a druhá najchudobnejšia. Nezamestnanosť mladých tu presahuje 30 percent a v niektorých častiach štvrti môže dosahovať až 50 percent,“ povedal denníku hovorca bruselskej radnice Mustafa Er.

    Po parížskych útokoch vznikol v Bruseli protiteroristický plán, ktorý stojí na troch pilieroch. Prvým je viac policajtov v uliciach, ale aj posilnenie tunajšej kriminálky – dolapenie teroristov totiž poukázalo na prekvapivú blízkosť drobnej kriminality a radikalizmu. Druhým je vytvorenie úradníckej bunky, ktorá by mala upozorňovať na jednotlivca a miesta, ktoré môžu byť spojené s islamským radikalizmom.

    Posledným pilierom je prevencia, obzvlášť vzdelávanie sociálnych pracovníkov, učiteľov a ďalších ľudí stojacich v takzvanej prvej línii.

    Už niekoľko rokov organizuje radnica v Bruseli architektonické prechádzky v štvrti Molenbeek. Teraz sa ich zúčastňuje plno turistov z celého sveta. Miestni obchodníci si už museli zvyknúť aj na novinárov s ich večnými otázkami. „Hľadáte tu teroristov? Žiadni tu nie sú, musíte ísť do Izraela,“ vyskočil na reportéra údajne po nevinnej otázke predavač v hračkárstve.

    Horšie údajne dopadli novinári francúzskej televízie, ktorí tu chceli v polovičke januára urobiť rozhovor s príbuznými Chabiha Akrouha, jedného z parížskych atentátnikov. Zatiaľ čo na ulici diskutovali pravdepodobne s jeho bratom, vyšiel z domu iný muž, jedného z novinárov surovo skopol na zem a začal útočiť aj na ďalšieho. Na násilníka, ktorý zjavne ovládal bojové umenia, už podala francúzska novinárska organizácia žalobu.

    Hovorca bruselskej radnice odmieta špekulácie o tom, že by bol Molenbeek takzvanou no-go zónou, kam sa neodvažuje polícia a kde neplatia belgické zákony: „Žiadne zóny, kde by neplatilo právo, tu nemáme. Polícia chodí do všetkých častí a v akúkoľvek hodinu. Dievča, ktoré sa tu prechádza v minisukni, nie je v nebezpečenstve. Je ale pravda, že v historickom centre je poznať istý odstup časti marockej náboženskej komunity, ktorý sa prejavuje aj vo verejnom priestore.“ 

    - Reklama -