Nad Francúzskom visí otázka: Hrozí mu postupná islamizácia?

    0
    Paríž, hlavné mesto Francúzska. (Autor: SITA)

    Michael Augustin sa v komentári pre denník Pravda pozrel bližšie na problematiku vo francúzskej spoločnosti, ktorá sa vyformovala po parížskych útokoch, a položil si otázku: „Aké miesto má moslimská komunita vo Francúzsku 21. storočia?“ Komentátor sa ďalej venuje otázke sekularizmu vo francúzskej spoločnosti. Hovorí o rozdieloch medzi uzavretým sekularizmom, viazaným na striktnú náboženskú neutralitu vo verejnom priestore, a „otvorenejším“ sekularizmom. Podľa neho bol rozhodujúci rok 1905, keď nastala rozluka cirkvi a štátu.

    „Princíp, ktorý kedysi slúžil na reguláciu vzťahu medzi štátom a katolíckou cirkvou, sa dnes stal pravidlom, podľa ktorého sa musí každý riadiť. A vedľajší dôsledok? Sekularizmus sa stal synonymom islamofóbie,“ píše Augustin. Podľa neho sú naozaj živé aj debaty ohľadom odnímania štátneho občianstva pri podozrení z terorizmu.

    „Hroziť zbavovaním občianstva a zároveň sa oháňať sľubom, že sa vykorení radikálny islam, spája v sebe dve kľúčové logiky radikalizácie moslimov vo Francúzsku: strata identifikácie so štátom a neschopnosť elít podporovať v nich občiansku participáciu a kritiku,“ píše Augustin.

    - Reklama -