Najväčšie sýrske mesto v troskách. Boj s rebelmi si vyžiadal svoju daň. Pätnásťtisíc utečencov sa tlačí na tureckých hraniciach

    0
    Sýrski utečenci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Sýrske mesto Aleppo prechádza ťažkými časmi. Sýrska armáda za podpory ruského letectva mesto bombarduje s cieľom zbaviť sa povstalcov. Mesto s počtom obyvateľov dva milióny čelí existenciálnej kríze. Tisícky ľudí sú donútené mesto opustiť. Výsledok? Masy utečencov natlačených na sýrsko-tureckej hranici. Mesto Aleppo je v súčasnosti rozdelené na dve časti, v jednej sú obyvatelia a v druhej členovia povstaleckých jednotiek.

    Na hraničnom priechode do Turecka sa zhromaždilo už minimálne 15-tisíc utečencov, ktorí utiekli z mesta Aleppo, ale aj severnej provincie Aleppo, v ktorej zúria boje. Generálny sekretár NATO Jens Stoltenberg kritizuje Rusko, že týmto svojím počínaním narušilo snahy o politické riešenie situácie.

    Ohnisko bojov sa prenieslo práve na sever Sýrie, kde vládne sily túto stredu obsadili mestá ako Nubul a Zahraa. Občianska vojna v tejto krajine trvá už päť rokov a zatiaľ si vyžiadala viac ako 250-tisíc mŕtvych. O problematike informoval portál stanice BBC.

    - Reklama -