Rusi nezabúdajú. Tvrdé obvinenie voči Turecku. Čo na to Ankara?

    0
    Zničené sýrske mesto Zará v provincii Homs (Autor: SITA)

    Pred niekoľkými dňami sa v médiách objavila informácia, že hrozí priamy stret medzi Ruskom a Tureckom. Dnes Moskva uviedla, že má vážne dôvody domnievať sa, že sa Ankara pripravuje na vojenskú intervenciu v Sýrii. Turecko tieto tvrdenia odmieta.

    „Máme vážne dôvody pre podozrenie, že sa Turecko intenzívne pripravuje na vojenskú intervenciu na územie suverénneho štátu Sýrie,“ uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

    Konašenkov odôvodnil svoje tvrdenie tým, že na turecko-sýrskej hranici sa objavilo zariadenie, ktoré umožňuje rýchly presun vojenských kolón so zbraňami a potrebnou muníciou vo vojnovej zóne a toto zariadenie tiež slúži na presun a evakuáciu personálu.

    Úrad tureckého premiéra Ahmeta Davutogla ruské obvinenia odmieta. „Rusi sa snažia zakryť svoje zločiny v Sýrii. Jednoducho odvádzajú pozornosť od svojich útokov na civilistov ako krajina, ktorá už napadla Sýriu. Turecko má plné právo na to, aby prijalo akékoľvek opatrenia na ochranu vlastnej bezpečnosti,“ povedal pre Reuters premiérov hovorca.

    - Reklama -