Server: Izrael sa s utečencami vôbec nemazná. Pokojne ich pošle na smrť

    0
    Zástava štátu Izrael (Autor: APL)

    Málo jedla, žiadne súkromie a obrovská nuda. Tak vyzerá podľa svedkov život v utečeneckom tábore Holot uprostred púšte Negev, ktorý sa nachádza na juhu židovského štátu. Utečenci tu žijú neďaleko strážnych veží žalára Saharonim pod priamym dohľadom väzenskej stráže a s mizivou nádejou, že v Izraeli niekedy získajú azyl.

    Veľa ľudí tu zošalelo

    „Keď niekto žije v Holote, nemá vlastne žiadnu budúcnosť. Veľa ľudí tu zošalelo,“ vykreslil pre BBC atmosféru v tábore 18-ročný Adam.

    Spravodajský server Times of Israel na sklonku minulého roka uviedol, že v tábore Holot prebýva vyše 3 300 ľudí, ktorých Izrael považuje za nelegálnych migrantov. Detenčné centrum je dlhodobo na hranici svojej kapacity – je v ňom 3 360 lôžok.

    V Holote platí povinná večierka. Kto za tmy poruší zákaz vychádzania, riskuje okamžitý prevoz do väznice Saharonim, kde môže stráviť aj celé roky.

    Migranti majú len tri možnosti

    Aj keď to miestne úrady odmietajú priznať, podľa ľudskoprávnych organizácií a svedectiev samotných utečencov dostávajú Afričania pri pohovoroch tri možnosti: vráť sa domov alebo sa nechaj odviezť do inej africkej krajiny. Inak pôjdeš za mreže.

    „Imigrační úradníci si ma zavolali a povedali, že musím ísť do Rwandy. Ak nebudem súhlasiť s odchodom v priebehu mesiaca, prevezú ma vraj do väznice Saharonim. Povedal som im, že ísť nemôžem,“ uviedol v lete jeden z eritrejských utečencov pre neziskovú organizáciu Horúca linka pre utečencov a migrantov. Tá svoju správu o podmienkach utečencov nazvala príznačne Rwanda alebo Saharonim.

    Medzi obyvateľmi tábora Holot sa roznieslo, že na utečencov z Izraela čakajú v Afrike gangy obchodníkov s ľuďmi. „Rozprával som im o Tesfajovi, ktorý odtiaľ cez Turecko odišiel do Rwandy, ale hneď ho odtiaľ vzali do Ugandy a nemohol ostať ani tam. Pokračoval do Líbye, kde ho zavraždili ľudia z Islamského štátu,“ spomína jeden utečenec na pohovor s úradníkmi.

    Príbeh o zavraždenom Eritrejčanovi nie je vymyslený. Z izraelského tábora skutočne pred časom odišiel asi 30-ročný Tesfaj Kidane, ktorému pašeráci ľudí v Rwande sľúbili cestu cez Stredozemné more. Jemu aj desiatkam ďalších kresťanov však nakoniec na líbyjskej pláži džihádisti pred kamerami odrezali hlavu. Podľa agentúry AP s ním zomreli aj ďalší traja ľudia, ktorým Izrael odmietol poskytnúť azyl.

    „Všetci sme to videli na videu, je mŕtvy. Preto nemôžem ísť do Rwandy. Keď ma úrady pošlú do Saharonimu, pôjdem tam,“ povzdychol si utečenec, z mena ktorého organizácia zverejnila len iniciály A. K. A.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: vam

    - Reklama -