Veľkolepé plány pred voľbami. Majetok v rukách štátu zhromaždia v centrálnom registri

    0
    Budova Ministerstva financií Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    Ako upozornil denník Sme, každé ministerstvo a jeho podriadené organizácie si spravujú len vlastné majetky a výmena informácií o nich funguje len obmedzene. To by sa však malo zmeniť. „Správcovia sú povinní údaje o užívanom majetku zaevidovať v centrálnej evidencii majetku do 31. decembra 2016,“ uviedol tlačový odbor ministerstva financií.

    Hrozí im pokuta

    Register dostal pod správu súčasný financmajster Peter Kažimír, no projekt dostane finálnu podobu až za novej vlády. Ministerstvo financií pritom už vlani hovorilo, že sa bude snažiť vyčleniť čo najnižší počet správcov majetku. Tých by malo byť do dvanásť, no ich počet sa ešte nerieši. „Presnú evidenciu správcov majetku štátu by mali zistiť na základe údajov z registra,“ dodalo ministerstvo financií.

    Nový register má byť prístupný aj pre verejnosť a preto preň vznikla stránka majetokstatu.sk, kde si bude možné prezerať zaregistrovaný majetok. No nateraz je ešte register prázdny. Rezorty majú čas, vraj to do konca roka hravo stíhajú. „Ministerstvo životného prostredia už začalo proces plnenia si tejto povinnosti,“ vyjadril sa za rezort hovorca Maroš Stano. Ministerstvo školstva zase tvrdí, že už údaje priebežne spracováva do potrebnej formy a všetko potrebné doplní do konca roka. Treba dúfať, že si budú stáť za slovom, veď keby nie, hrozí im pokuta, a to až do šesťtisíc eur.

    - Reklama -