Zamotaný prípad pokusu o vraždu. Smerácky exstarosta skončil na psychiatrii a už je na slobode

    0
    Polícia. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    V marci 2014 sa Bača pokúsil zabiť svoju ženu Janku Bačovú. Vtedy bol ešte starostom. Hoci sa priznal, že strieľal, podľa svojich slov ju nechcel zabiť. Sporný znalecký posudok určil, že ho nemožno trestne stíhať, lebo bol nepríčetný. A tak skončil na oddelení psychiatrickej liečby vo Veľkom Záluží. Teraz je na slobode.

    Prokuratúra verzus súd

    Denník Sme tvrdí, že Bačová dostala policajnú ochranku. To však odmietlo potvrdiť policajné prezídium a Krajské riaditeľstvo polície v Bratislave, ktoré ju má zabezpečovať, sa ešte nevyjadrilo. Odpoveď však prišla od Bačovej. „Požiadala som o ochranu aj v súvislosti s medializovanými prípadmi, ktoré sa v poslednom čase stali. Týmto sa chcem polícii poďakovať za ústretový prístup,“ uviedla.

    Po tom, ako sa prípad medializoval, zasiahla generálna prokuratúra, ktorá vyšetrovanie obnovila. Kontrolný znalecký posudok síce pôvodné závery znalcov vylúčil, no naspäť do väzby ho zobrať nemohli. Zákon to v takomto prípade neumožňuje, a tak bol aj naďalej na psychiatrii. „Jaroslava Baču 29. januára prepustili zo psychiatrickej liečebne,“ potvrdil Michal Turák z Krajského súdu v Trenčíne a aktuálny starosta obce Višňové Pavol Hluchý potvrdil, že Bača je späť v obci.

    Krajská prokuratúra v Trenčíne podala obžalobu pre obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu. No trenčiansky okresný súd vrátil prípad prokuratúre, aby ho dovyšetrovala. Prokuratúra podala proti uzneseniu súdu sťažnosť, no krajský súd ešte nerozhodol. Okresný súd totiž kauzu vrátil, lebo odmietol prijať kontrolný posudok psychiatrov, podľa ktorého je Bača duševne v poriadku a možno ho trestne stíhať. Posudok podľa súdu nespĺňa zákonné parametre, keďže ho vypracoval jeden znalec, no podľa zákona na to mali byť dvaja. Posudok pritom vypracovala Psychiatrická nemocnica Philipa Pinela v Pezinku, pričom sa na ňom podieľali viacerí odborníci, čo však súd neuznal, hoci to zákon umožňuje.

    - Reklama -