V Poľsku sa dejú veci. Prezident podpísal posilnenie kontroly a sledovania

    0
    Poľský prezident Andrzej Duda (Autor: SITA)

    Európska komisia (EK) totiž ešte v januári začala proces, v rámci ktorého bude sledovať dodržiavanie princípov právneho štátu v Poľsku. Rozhodla sa tak v súvislosti s krokmi novej poľskej konzervatívnej vlády, a síce legislatívnymi zmenami vo fungovaní tamojšieho ústavného súdu a tiež v postavení verejnoprávnych médií. 

    Poslanci PiS majú v zákonodarnom zbore absolútnu väčšinu, vďaka čomu už v priebehu januára schválili v Sejme i v Senáte nové predpisy týkajúce sa operatívnej kontroly a sledovania osôb políciou a tajnými službami. Bezpečnostné zložky na ich základe získajú širšie právomoci, ale súčasne budú pod striktnejšou kontrolou justície. Dnes tieto legislatívne zmeny podpísal prezident Duda, vďaka čomu v sobotu zákon nadobudne účinnosť. 

    Ľudskoprávna organizácia Amnesty International zákon označila za obrovskú “ranu” ľudským právam a na piatok zvolala protest pred prezidentskou kanceláriou. Proti novým zákonom, ako aj politike konzervatívnej vlády už v januári protestovali v Poľsku desaťtisíce ľudí. Konzervatívna PiS na margo tejto nevôle verejnosti tvrdí, že kontrolné kompetencie vlády je potrebné rozširovať preto, aby sa predišlo možnej teroristickej hrozbe.

    - Reklama -